Actualitate

Moldova inregistreaza esecuri constante la capitolul drepturile omului

Drepturile omului in R. Moldova sunt in continuare incalcate. A crescut gradul de neincredere a cetatenilor fata de justitie, iar CEDO continua a fi vazuta de cetatenii moldoveni ca unica solutie de protectie a drepturilor lor. Autoritatile constitutionale nu se implica in apararea drepturilor locuitorilor din stanga Nistrului, invocand „imposibilitatea de a actiona in regiune”.

Iata doar o parte din concluziile raportului „Drepturile omului in R. Moldova 2007-2008”, elaborat de Asociatia „Promo-LEX” si prezentat in cadrul unei mese rotunde care a avut loc marti. In ultimul an al guvernarii comuniste, 30% din persoanele retinute penal au fost private nejustificat de libertate, examinarea mai multor dosare penale se facea la aceeasi ora si de catre aceeasi instanta, s-au operat modificari in legislatia electorala fara argumente logice, a crescut numarul somerilor, iar Moldova, in general, a devenit principala sursa a traficului de femei pentru exploatarea comerciala sexuala.

Mostenirea comunista a scindat societatea in ortodocsi rusi si romani, a rescris istoria Moldovei, impunand ca manualele sa se incadreze in politica PCRM. Aproape in fiecare aspect din viata noastra au fost ignorate normele constitutionale cu privire la drepturile si libertatile cetatenesti, ceea ce reprezinta principalul obstacol in calea progresului tarii noastre.

„Promo-LEX” a mai publicat rapoarte privind situatia drepturilor omului in Moldova, in 2005 si 2006, iar raportul pentru anii 2007-2008 permite deja o analiza de ansamblu asupra gradului de implementare a Planului national de actiuni in domeniul drepturilor omului pentru anii 2004-2008 (PNADO), un document elaborat la initiativa Parlamentului R. Moldova de catre reprezentantii Guvernului si societatii civile.

Conform raportului, autoritatile au manipulat opinia publica nationala si internationala, adoptand si modificand legislatia, in mare parte conform prevederilor PNADO. Insa situatia a devenit mult mai complicata, in conditiile in care noile prevederi legale nu au fost respectate, fiind chiar ignorate in mod deschis de catre reprezentantii autoritatilor si functionari de rang inalt.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *