Opinii și Editoriale

Moldova intre EST si VEST

Sloganul electoral al comunistilor („Sa aparam Patria, statalitatea moldoveneasca”) marcheaza clar si univoc „substratul” geopolitic al actualelor alegeri parlamentare din RM. In aceasta si consta marea dificultate in care au fost puse partidele din opozitie: in mentalitatea comuna se creeaza perceptia falsa ca, in comparatie cu „problema fundamentala” pe care o pun comunistii – „apararea Patriei” -, mesajele Opozitiei sunt minore, insignifiante si neserioase. Si intr-adevar, ce este mai serios, potrivit acestor mentalitati – sa salvezi tara, statalitatea sau „fleacurile” Opozitiei, cum sunt libertatea presei, drepturile omului, independenta justitiei, abuzurile politiei, fraudarea alegerilor s.a.m.d.? Alegatorului simplu i se induce ideea ca, fara toate acestea, mai traim noi, principalul e sa salvam tara si statul.

In realitate, sloganul comunistilor este un fals, o provocare, deoarece problema apararii Patriei si a statalitatii moldovenesti nu exista in varianta formulata de ei. Pericolul pierderii statalitatii R. Moldova exista, numai ca el vine nu din partea Opozitiei, ci a echipei de guvernare in frunte cu Partidul Comunistilor. De aceea si Opozitia a pus clar problema inlaturarii de la putere a acestei echipe – „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti” – fiindca inlaturarea acestora inseamna inlaturarea pericolului pierderii independentei.


Ceea ce se intampla
astazi in R. Moldova depaseste cadrul politic intern, ar fi insa gresit sa deducem ca „substratul” geopolitic al alegerilor e determinat exclusiv de vointa subiectiva a elitelor politice aflate in lupta – comunistii trag spre Est, Opozitia spre Vest. Acest „substrat” geopolitic e determinat de electorat. De 20 de ani asistam la ceea ce eseistii si filozofii denumesc „drama sfasierii”, drama pe care o traiesc si elitele, si poporul. E vorba, in primul rand, de „sfasierea” identitara, la nivel de limba, cultura si istorie: basarabenii care se considera romani au nostalgia Romaniei si a Europei, cei care se considera moldoveni – nostalgia URSS. Stabilitatea politica in R. Moldova depinde de faptul cum elitele reusesc sa „gestioneze” aceste nostalgii. Niste elite politice responsabile, ma refer indeosebi la cele de la conducere, ar fi pus problema „adormirii” sau impacarii acestor nostalgii. Comunistii au procedat invers: le-au resuscitat, le-au antagonizat, isterizand societatea si impingand-o in pragul unui macel fratricid. Lansand lozinca „apararii Patriei”, comunistii, de fapt, au dat semnalul luptei moldovenilor impotriva moldovenilor. Dupa lansarea acestei lozinci, nu a mai ramas loc pentru toleranta, pluralism politic, consens etnic si social – s-a declarat un razboi total pana la nimicirea totala a dusmanilor, iar dusmanii, potrivit logicii comunistilor, nu sunt numai cele trei partide de opozitie, ci si acea jumatate din populatia Moldovei care le sprijina.

O mica paranteza in acest context. Televiziunea prezidentiala NIT pune recent pe post un reportaj despre „legionarismul Opozitiei”. Dorind sa afle „opinia poporului” in chestiunea data, i se ofera cuvantul unui „simplu cetatean din strada”, care, spune dintr-o rasuflare, de parca invatase textul pe de rost: Chirtoaca, Ghimpu, Filat si Urecheanu sunt urmasii maresalului Antonescu, ei sunt niste barbari, vandali, fiare, ucigasi, tradatori…”. „Opinia” respectiva este garnisita cu precizarile reporterului, potrivit caruia Antonescu a impuscat si a spanzurat sute de mii de evrei. La ce indeamna aceasta declaratie, servita la ecran, la o ora de maxima audienta? Cum trebuie sa procedeze un cetatean cinstit si onest, patriot al statalitatii R. Moldova, cu acesti barbari, vandali, fiare, ucigasi si tradatori? Ucigasii trebuie ucisi, nu? Ca sa vezi, nici CCA, nici Procuratura nu au reactionat. Tacerea lor este un semn de solidaritate cu NIT si un indemn tacit la rafuiala cu dusmanii statalitatii.
 

Lansand lozinca luptei impotriva „nazismului si a legionarismului”, comunistii au urmarit doua obiective. Primul – sa sperie populatia cu un pericol inexistent, inventat. Astfel, moldoveanului simplu, dezinformat si intoxicat ideologic, batut in cap si jefuit de un regim ipocrit, rapace si antiuman, in frunte cu Voronin, i se sugereaza ca de toate necazurile lui sunt vinovati liderii Opozitiei si maresalul Antonescu. Nu Voronin il prada, nu Misin ii batjocoreste graiul, nu Greceanai ii fura malaiul, ci… maresalul Antonescu! Al doilea obiectiv – sa inchida nu numai gura Opozitiei, ci si a elitelor culturale, care, din teama de a nu fi etichetate drept „naziste si legionare”, vor fi silite sa renunte la orice „abordare extremista” a istoriei noastre, adica sa le forteze sa vada istoria noastra cu ochii rusilor. Si nu numai istoria, dar si limba, cultura noastra in general. Sa recunoastem: comunistilor le-a reusit in mare masura acest obiectiv. In situatia cand comunistii ataca violent, de pe pozitii rusesti, istoria noastra, intelectualii au cam luat apa in gura, s-au cam retras prin tufisuri, de teama sa nu fie etichetati drept „urmasi ai lui Antonescu”.
 

Am inchis paranteza si revin la subiect. Lozinca comunistilor despre „apararea Patriei si a statalitatii moldovenesti” trebuie privita in legatura stransa cu o alta lozinca electorala, cea lansata de M. Lupu: „Razboiul politic trebuie oprit”. Ambele lozinci au un singur autor si vin dintr-un singur centru ideologic. Numai naivii terminati pot crede altfel. Lucrurile sunt simple de tot: pentru a discredita total Opozitia, calificand-o drept antistatala, comunistii au inventat pericolul pierderii patriei si statalitatii si s-au avantat in lupta pentru a le salva. Daca i s-a declarat razboi, in mod logic, Opozitia trebuie sa se apere. Intr-un cuvant, razboiul a izbucnit si cine sa-l opreasca, daca „nu un om echilibrat, responsabil si centrist cum e M. Lupu”? Aici e buba! Electoratul este prostit cu buna stiinta, Lupu aparand ca un Mesia, un izbavitor. In realitate, acest Lupu, nu este nicidecum un lup (animal) politic, ci un cuc electoral, dirijat de la Centru, care a fost instruit sa-si depuna ouale intr-un cuib (partid) strain, pentru ca lumea sa creada ca puii care vor iesi din aceste oua nu sunt pui de cuc (rosu), ci ciocarlii tricolore cu vocatie europeana, numai bune de chemat la guvernare ca sa „opreasca razboiul” si sa salveze tara, iar depunatorul de oua, Cucul salvator, sa fie facut presedinte. Asta de fapt se intampla acum si acesta e rolul lui Lupu – sa rupa voturi de la Opozitie, sa acceada in parlament si, impreuna cu Voronin, sa nu admita venirea la putere a unor noi elite, orientate spre Vest.
 

…Inteleg ca pe aceste mari calduri, dar si in invalmaseala politica actuala, lumea judeca in categorii simple (alb-negru, bun-rau s.a.), iar textele mai complicate se rumega mai greu. Cu toate acestea, i-as ruga pe cititori sa revina la articolul lui Dan Dungaciu din TIMPUL de vineri („Cred, cu toate ca e absurd”). Citez din finalul foarte consistent al acestuia: „…atmosfera tensionata in care ne aflam devine impredictibila. De aceea, nimeni nu poate spune astazi, cu certitudine, cum va evolua. Tocmai de aceea e nevoie la Chisinau de o echipa pregatita pentru oportunitati. Miza alegerilor din 29 iulie este aducerea la guvernare a unei echipe credibile, in exterior si interior, cu relatii solide la nivelul capitalelor euroatlantice – inclusiv, sau mai ales, cu aliatul natural Romania. In cazul unei conjuncturi internationale favorabile – pe care in niciun caz R. Moldova nu o va decide! -, adica redeschiderea usii uniunii, aceasta echipa va trebui sa fie gata, ferm si credibil, sa spuna: PREZENT. Despre asta va fi vorba, in realitate, in alegerile din 29 iulie 2009”.
 

Sunt ferm convins ca anume aceasta este miza alegerilor din 29 iulie: „aducerea la putere a unei echipe credibile, in exterior si in interior, cu relatii solide la nivelul capitalelor euroatlantice – inclusiv, sau mai ales, cu aliatul natural Romania…”. Exact impotriva acestor obiective lupta comunistii. Voronin nu e credibil nici in exterior, nici in interior si nu e crezut si luat in serios in capitalele euroatlantice, nemaivorbind de Romania. De aceea a si fost lansat „proiectul Lupu”, varianta de rezerva. Sa fie oare Lupu cu „echipa” sa, putin spus obscura si dubioasa, acea echipa care sa poata sa spuna PREZENT cand va aparea o conjunctura internationala favorabila integrarii in Vest? A aparat oare vreodata Lupu Romania si Vestul cand erau batjocorite mojiceste de Voronin? Niciodata! De ce dar l-am crede ca va face-o de acum inainte? Raman Toma Necredinciosul si nu cred nici o iota din ceea ce declara Lupu, pentru ca Lupu a fost inventat sa-l inlocuiasca pe Voronin si sa nu admita orientarea R. Moldova spre Vest. Daca moldovenii nu vor intelege acest elementar adevar si-l vor aduce pe Lupu in parlament, ei de fapt ii vor readuce in parlament pe comunisti. Lupu va bate palma cu Voronin si, pentru ca a „oprit razboiul”, va fi facut presedinte. Aici se va pune punct independentei si statalitatii moldovenesti.
 

Daca se va intampla aceasta, Opozitia nu va avea intr-adevar nicio vina. Nici o vina, dar si nici un rost. Nu doresc sa inchei pe aceasta nota, fiindca jocul inca nu-i facut, mai avem timp ca sa ne mobilizam si sa nu admitem readucerea la putere a lui Voronin, Lupu si Rosca. Iata de ce, Opozitia trebuie sa anunte de urgenta MOBILIZAREA GENERALa in apararea R. Moldova de comunisti.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *