Moldova

Moldova la cheremul comuniştilor

Evenimentul central a fost revenirea comuniştilor la putere în Republica Moldova. Şi nu exagerez deloc când spun acest lucru, căci, dincolo de declaraţiile frumoase, precum că comuniştii „s-au pătruns de responsabilitate pentru soarta ţării şi au acceptat să voteze noul guvern fără a participa la guvernare”, se ascunde o realitate tristă, că de acum încolo anume PCRM va dicta regulile jocului politic în Republica Moldova.
Nu trebuie să fii clarvăzător ca să înţelegi că de fiecare dată în schimbul votului lor, pentru un proiect sau altul, comuniştii vor încerca să obţină ceva drept recompensă. Uneori, acest ceva se va vedea cu ochiul liber, alteori va fi bine camuflat, dar asta nu va schimba esenţa lucrurilor. În continuare barterul politic în Republica Moldova va înflori şi acest fapt nu-l recunosc fie miopii politici, fie cei care nu au curajul să-l recunoască, să vorbească despre el cu voce tare. Altfel spus, partidele care au format guvernul vor fi puse în situația să meargă la compromis și să facă mereu concesii în fața comuniștilor, atunci când vor avea nevoie de votul acestora. Iar prețul plătit de fiecare dată va fi tot mai scump.

Chestia cu „responsabilitatea comuniştilor faţă de viitorul ţării” nu ţine, iar cine vrea să se convingă de acest lucru nu are decât să răsfoiască cele două cărţi scrise de mine despre cei opt ani de guvernare comunistă în Republica Moldova. De acolo se vede că PCRM niciodată nu a fost un partid responsabil sau ataşat intereselor ţării, ci o formaţiune condusă de un grup de profitori politici, care a făcut din comunism un business profitabil. Pe comunişti niciodată nu i-a interesat prosperarea ţării, dezvoltarea ei pe o cale democratică normală şi integrarea europeană. Chiar dacă au făcut unele declaraţii de conjunctură şi au mimat anumite procese, scopul urmărit de ei a fost de a menţine Republica Moldova în incertitudine şi în sărăcie, pentru că doar în asemenea condiţii comunismul avea şanse de supravieţuire, iar gaşca de profitori din fruntea acestei formaţiuni – de a-şi face în continuare interesele.

Şi iată că, după ani de declin, în 2014 a devenit clar că PCRM a intrat pe ultima sută de metri a dispariţiei sale ca partid politic. Rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 au demonstrat că mai trebuie un mic efort şi Moldova va scăpa pentru totdeauna de rudimentele trecutului, de urmaşii acelui odios regim totalitar care a adus atâta suferinţă poporului nostru. Şi, în loc să aplicăm comunismului în comun ultima lovitură, în loc să creăm o coaliţie de guvernare proeuropeană, aşa cum şi-au dorit cetăţenii noştri prin opţiunea exprimată în cadrul precedentului scrutin parlamentar, două partide pretins proeuropene şi democratice (PLDM şi PD) au hotărât să resusciteze comunismul, să-i dea şanse să revină la viaţă.

Experienţa ultimilor ani arată că toţi acei care s-au legat cu comuniştii au avut de pierdut. Nu încape nicio îndoială că aceeaşi soartă o vor avea şi cei din PLDM şi PD. Comuniştii se vor juca cu ei ca şi pisica cu şoarecii, le vor crea iluzia că totul merge bine, vor scoate din ei maximum de beneficii, îi vor compromite încetul cu încetul, iar la momentul oportun le vor aplica lovitura de graţie.

Comuniştii nu au niciun interes ca în ţară să fie stabilitate, iar PLDM şi PD să guverneze după bunul lor plac în următorii patru ani. Pentru că astfel ar scădea şi mai mult ratingul PCRM şi s-ar întări tabăra democrată, şi ei înţeleg perfect acest lucru. De aceea, este în interesul lor să distrugă PLDM şi PD cât mai repede posibil, să distrugă coaliţia fragilă pe care au creat-o aceste două formaţiuni, să le debarce guvernul şi să provoace alegeri parlamentare anticipate. Pentru că, în caz de anticipate, comuniştii vor avea şanse reale ca, împreună cu socialiştii sau cu proiecte de genul celui lansat de Renato Usatîi, să revină la putere şi să-şi facă mendrele în continuare aşa cum au făcut-o tot timpul.
E o perspectivă sumbră şi e mare păcat că cei din PLDM şi PD nu conştientizează pericolele la care expun Republica Moldova. De fapt, prin comportamentul lor iresponsabil, ei nu fac decât să reducă din şansele Republicii Moldova de a-şi continua calea de integrare europeană şi de democratizare. În plus, intrând în cârdășie cu comuniștii, cele două formațiuni politice au sfidat deschis voința alegătorilor, care s-au simțit trădați în aspirațiile lor pentru o viață mai bună și care ar putea să se răzbune în curând pentru această trădare.

Modul în care a fost învestit guvernul, vine să confirme ipoteza că un asemenea scenariu fusese prevăzut din timp și că nu s-a dorit o majoritate parlamentară și un guvern din care ar fi urmat să facă parte și Partidul Liberal. Şi asta numai pentru a obține un minister sau două mai mult, ca să-și promoveze interesele lor înguste.

Noi, cei din Partidul Liberal, am atenţionat în repetate rânduri despre riscurile ce planează asupra Republicii Moldova din cauza iresponsabilităţii de care dau dovadă cei ce guvernează astăzi țara. În condiţiile în care PLDM şi PD au rămas surzi şi muţi la argumentele noastre, înţelegem că de acum încolo trebuie să ne asumăm integral responsabilitatea pentru viitorul democratic şi european al Republicii Moldova. De acum încolo sarcina noastră primordială este să convingem cât mai mulţi cetăţeni să ne susţină în eforturile noastre de a le asigura un trai decent într-un stat civilizat și prosper. Pentru că numai așa vom putea fi siguri că planurile comuniştilor vor fi zădărnicite, că ei şi cei de teapa lor nu vor reveni la putere şi nu vor arunca Republica Moldova din nou în întuneric, lipsind-o de orice şansă la un viitor european.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *