Chișinău

Moldova nu a găsit niciun vinovat!

La această concluzie a ajuns Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii (MC), în lucrarea sa „Păstrarea patrimoniului cultural istoric al Moldovei, o provocare a modernităţii”, realizată pentru IDIS „Viitorul”.

„Dărâmarea recentă a primului sediu al poştei Moldovei este doar un caz alarmant dintr-o lungă serie de intervenţii degradante, în special în centrul istoric al capitalei”, constată Ştefăniţă. În opinia directorului AIRM, în prezent prioritară este elaborarea, în regim de urgenţă, a unei strategii naţionale privind ocrotirea şi reabilitarea patrimoniului cultural naţional. „Procesul de urbanizare trebuie să fie în armonie cu monumentele, cartierele, grădinile istorice”, subliniază Ion Ştefăniţă.

Menţionăm că, în timpul şedinţei de ieri a Guvernului, premierul Vlad Filat, audiind un raport asemănător al lui Ion Ştefăniţă, a dat indicaţii conducerii MC ca în cel mai scurt timp să vină cu propuneri concrete de îmbunătăţire a cadrului legislativ. „Dacă prin hotărâre de Parlament se stabileşte calitatea unui monument, atunci eu nu înţeleg cum poate o comisie de la minister să decidă acest lucru?”, s-a întrebat Filat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *