Actualitate

Moldova ocupă locul 107 din 188 conform Indicelui Dezvoltării Umane

Între anii 1990 și 2015, valoarea Indicelui Dezvoltării Umane a Republicii Moldova a crescut de la 0,652 la 0,699, înregistrând o creștere de 7,2%. În această perioadă, speranța de viață la naștere a crescut cu 4,1 ani. Speranța de viaţă la naştere reprezintă numărul de ani pe care-i vor trăi în medie cei născuți în perioada respectivă, dacă în decursul vieții lor nivelul mortalității la fiecare vârstă va rămâne același, cum a fost în anul nașterii. În Republica Moldova pentru copiii născuți în anul 2015 speranța de viață a fost de 72 ani.

Venitul național brut al Republicii Moldova pe cap de locuitor a scăzut cu circa 23,8% între 1990 și 2015.

Raportul Dezvoltării Umane măsoară, de asemenea, și inegalitățile. Coeficientul Inegalității Umane pentru Republica Moldova este egal cu 10,1%, în timp ce media în regiunea Europei și Asiei Centrale este de 12,7%.

Cele mai recente date făcute publice în 2012 indică că 44 de mii de persoane (sau 1,2% din total populației) sunt săraci multidimensional (duc lipsuri importante în sănătate, educaţie şi standarde de viaţă), în timp ce 90 de mii de persoane (sau 2,5% din total populației) trăiesc foarte aproape de limita sărăciei multidimensionale.

Raportul de Dezvoltare Umană 2016 recomandă derularea reformelor piețelor globale și instituțiilor pentru a le face mai echitabile și reprezentative. Pentru a combate corupția și fluxurile financiare ilicite care compromit grav sănătatea fiscală a regiunii, raportul recomandă o cooperare majoră, la nivel mondial, împotriva evaziunii fiscale printr-un schimb mai bun de informații și alte eforturi de monitorizare a finanțelor globale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *