Politică

Moldova Suverana si Nezavisimaia Moldova vor redeveni proprietate a statului

Victor Bodiu, ministrul de Stat, a propus cabinetului de ministri sa intrerupa procesele de deetatizare si lichidare a ziarelor de stat „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova”. Potrivit ministrului, procesul inceput in 2005 nu s-a finalizat, iar in loc ca statul sa obtina bani din privatizarea acestor institutii, continua sa le sprijine direct si indirect.

El a mentionat ca in mod normal deetatizarea trebuia sa insemne un proces de privatizare din care statul sa obtina un oarecare venit. „Acest proces nu s-a terminat. Iar statul a continuat sa aloce bani pe contul respectivelor ziare. Numai in 2005 si 2006 guvernul a dat, din Fondul de rezerva, peste un milion de lei pentru stingerea de datorii”, a mentionat Bodiu. Seful Cancelariei guvernului a mai spus ca procesul de lichidare a intreprinderilor de stat, care de asemenea a ramas in aer, si insusire a patrimoniului s-au facut cu mari abateri de la lege. „Cele doua intreprinderi de stat continua sa existe, iar patrimoniul lor se afla in administrarea patronilor unor intreprinderi private cu aceleasi denumiri”, a adaugat oficialul.

Conform documentelor citate de ministru, in 2005 au fost inregistrate la Agentia de Stat pentru Protectie Intelectuala (AGEPI) marcile „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova” in proprietatea statului. In acelasi timp, Camera Inregistrarii de Stat a comis abateri inregistrand intreprinderile private cu aceleasi denumiri ca si intreprinderile de stat, lucru interzis de lege. De asemenea, careva cesionari a marcilor de stat nu s-au facut. Astfel, de mai bine de patru ani doi agenti economici continua sa utilizeze neintemeiat marcile si patrimoniul statului. Mai mult, in septembrie 2009 Compania de televiziune NIT, care intre timp a devenit actionar majoritar la cele doua SRL-uri, a cerut AGEPI sa re-inregistreze marcile „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova” din proprietatea statului in proprietatea ei.

Ministrul de Stat a mai mentionat ca multe din documentele ce se refera la cele doua ziare nu mai exista in Cancelaria guvernului. El a solicitat Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei sa contribuie la elucidarea acestor tranzactii. „Daca este un bun al statului instrainat ilegal, trebuie sa-l intoarcem”, a spus premierul Vlad Filat.

In context, amintim de graba si motivatia cu care guvernarea comunista a deetatizat posturile publice municipale „Antena C” si „Euro TV”, privatizandu-le. De asemenea, precizam ca deetatizarea ziarelor „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova” a fost una din cele zece conditii ale lui Rosca.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *