Timpul.md

Ultima oră 5 Decembrie 2013 | 20:14

MOLDOVA VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, titrează presa din România. Reacția Premierului Victor Ponta și a Președintelui Băsescu

Republica Moldova vorbeşte, în sfârşit, româneşte. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis, joi, că limba română este limba oficială a ţării, aşa cum era prevăzut şi în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 1991. Conform Constituţiei din 1994, limba oficială de stat este limba moldovenească, anunță Gândul.info .

Bucurie politică la Bucureşti

Am primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. Sunt extrem de fericit să văd că, alături de multe decizii şi proiecte oficiale, concretizate între România şi Republica Moldova în ultima perioadă, de astăzi ne uneşte, la nivelul unei decizii oficiale, şi limba pe care o vorbim de veacuri. România şi Republica Moldova continuă, pe aceeaşi limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuşi să ne unească în interiorul spaţiului european", a comentat Victor Ponta, la scurt timp după anunţarea deciziei de la Chişinău. "Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”, a adăugat premierul.

Traian Băsescu a salutat şi el decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, afirmând că este "un act de dreptate faţă de istoria cetăţenilor moldoveni, faţă de cei din republica Moldova care se simt români". Vezi aici mai multe detalii!

"Este un act de dreptate faţă de actul de independenţă al Republicii Moldova, faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi faţă de cei din Republicii Moldova care se simt români", a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, de implicaţiile deciziei de la Chişinău, care sunt "extrem de profunde", trebuie să ţină "toate statele democratice", inclusiv UE.

"Este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani", a spus preşedintele.

Decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova a fost "salutată cu căldură" şi la Ministerul de Externe: "Este o decizie istorică, aşa cum a fost şi cea din 31 august 1989, când la Chişinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca şi acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democraţiei, libertăţii şi prosperităţii în parcursul său spre Uniunea Europeană", a tranmis biroul ministrului Titus Corlăţean.

"Cetăţenii Republicii Moldova care vorbesc şi scriu în limba română duc mai departe tradiţia strămoşilor noştri, o tradiţie păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei şi a celor care au încercat să facă uitată limba română pe meleagurile locuite de români. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune că acum, prin decizia ca limba română să fie recunoscută drept limbă oficială, Republica Moldova a făcut un nou pas simbolic, cu implicaţii importante către Uniunea Europeană”, a mai transmis MAE.

ALTE TITLURI

MOMENT ISTORIC, titrează Realitatea.net

Decizie istorică de peste Prut: Româna, limba oficială în Republica Moldova, anunță televiziunea b1.ro

Limba română a devenit azi limba de stat a Republicii Moldova. "Moldoveneasca" a pierdut la Curtea Constituţională, anunță Jurnalul Național din România

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus