Actualitate

”Moldoveanul” Igor Dodon este încântat de decizia ”patriotului” Vladimir Filat

"Drapelul lui Ștefan a marcat perioada cea mai glorioasa din istoria Moldovei și a moldovenilor. Să sperăm că prezența drapelului lui Stefan, de ziua de naștere a Republicii Moldova, va fi de bun augur pentru procesele politice ce vor să contribuie la obținerea integrității noastre teritoriale, la reconstituirea națiunii moldovenești, la redeșteptarea mândriei noastre ca popor pașnic, gospodăros, dar și iubitor de țară", scrie deputatul comunist pe blogul său.

Dodon crede că drapelul marelui Domnitor îi va inspira pe moldoveni la un mai mare atașament față de istoria și valorile noastre tradiționale moldovenești.

Reamintim că în urmă cu o saptămână, premierul Vlad Filat i-a cerut, printr-o scrisoare, omologului său român, Emil Boc, să aducă la Chișinău steagul Domnitorului Ștefan cel mare și Sfânt, la aniversarea celor 20 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Exponatul amintit este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Iconografia şi încadrarea cronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită. Mai multe detalii pe site-ul Muzeului Național de Istorie a Românilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *