Comentariu

Moldovencele în vremuri de criză

Ele ar fi de două ori mai responsabile şi mai pedante, în timp ce bărbaţii sunt mai aventuroşi şi mai lipsiţi de griji.

Nu vreau să-i critic pe bărbaţii noştri, mai ales că mulţi dintre ei muncesc din greu ca să-şi întreţină familiile, dar exemplul de mai jos mi s-a părut elocvent. O cititoare mi-a povestit recent epopeea prin care a trecut familia sa. Mai întâi, a plecat să muncească la negru capul familiei. A ales Sankt Petersburgul, deoarece nu cunoştea o altă limbă străină, decât rusa. După două luni s-a întors acasă ca vai de el – bolnav, fără vlagă şi, bineînţeles, fără nicio leţcaie. Şi-a făcut cruce că a ajuns cu zile înapoi în sat şi a jurat: să ştiu că trăiesc numai cu pâine şi apă, dar de aici nu mai plec nicăieri. Apoi, s-a dus să facă bani, tot în Rusia, băiatul lor. Terminase studiile, iar de angajat – nicio şansă. A stat şi acesta la Moscova, o vreme, căutând de lucru, dar nici de el nu s-au prins câştigurile. S-a întors acasă cu un telefon mobil second hand şi cu sute de euro datorii.

Văzând cum se „descurcă” bărbaţii din casă pe timpuri de criză, biata femeie a luat ea însăşi drumul pribegiei. A ales Italia, fără să cunoască limba, fără să ştie ce o aşteaptă acolo. Pur şi simplu, o vecină i-a promis că-i va găsi de lucru şi s-a ţinut de cuvânt. De atunci au trecut patru ani. Astăzi vorbeşte italiana ca pe limba ei maternă şi nu se plânge de viaţă. E drept că munca la negru nu e uşoară, dar s-a deprins. Vine des în Moldova, unde o aşteaptă cu nerăbdare cei doi bărbaţi – soţul şi feciorul.

În concluzie: dacă, potrivit studiului citat, americancele sunt de două ori mai tari decât bărbaţii, oare care ar fi rezultatul unui studiu similar cu moldovencele?

Timpul. Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *