Timpul.md

Actualitate 26 Iunie 2019 | 12:52

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Pentru prima dată creditele oferite de sistemul financiar persoanelor fizice a depășit 40% din totalul portofoliului de împrumuturi, cea ce este aproape de trei ori mai mult decât până la criza bancară din 2014, când ponderea persoanelor fizice era la nivel de 14-15%.

Astfel, în luna mai gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice (persoanele fizice) s-a ridicat până la 19,1 miliarde lei, sau cu 1,5 miliarde lei mai mult decât la începutul acestui an.

Până la finele anului îndatorarea gospodăriilor casnice cel mai probabil va depăși 22 miliarde lei, cea ce este de 2 ori mai mult decât acum 3 ani în urmă și de șase ori mai mult decât acum 10 ani.În acest an, conform estimărilor noastre gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice pentru prima dată va depăși 10% din PIB și va atinge cota de 10,5%. Acum 15 ani în urmă gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice raportat la PIB era de patru ori mai mic și constituia în jur de 2,5%.

Totuși după acest indicator noi suntem mult sub media europeană, unde îndatorarea gospodăriilor casnice este de 56% din PIB și mult sub media regională unde acest indicator variază între 15-20% din PIB.

Chiar dacă creditarea persoanelor fizice continue să crească, totuși ritmul de creștere s-a încetinit, datorită faptului că în 2019 s-a relansat și creditarea persoanelor juridice.

Astfel, de la începutul acestui an portofoliul de credite din sistemul financiar a crescut cu 2,3 miliarde lei, dintre care 1,5 miliarde credite oferite persoanelor fizice și 0,8 miliarde lei credite oferite persoanelor juridice. Astfel după o cădere continuă pe parcursul a șase ani a portofoliului de credite oferite persoanelor juridice în 2019 înregistrăm prima creștere timidă a acestui indicator.

Din totalul portofoliului de credite de 19,1 miliarde lei oferit persoanelor fizice, 11,6 miliarde lei sau 60,7% revine sectorului bancar și 7,5 miliarde lei sau 39,3% sectorului nebancar. Trebuie să menționăm că în 2019 sectorul bancar a început să-și recâștige pozițiile pierdute în creditarea persoanelor fizice. Astfel, cota de piață a băncilor a scăzut continuu din 2013 de la 70% la 57% în 2018. Iar în primele 5 luni ale acestui an băncile au recuperat aproape 4% din cota de piață de la sectorul nebancar.Băncile au realizat că cel mai bun platnic client sunt persoanele fizice, pe care ele l-au cedat fără luptă sectorului nebancar, iar acum prin strategii agresive încearcă să readucă înapoi persoanele fizice. Din datele existente putem constata că lor le reușește acest lucru.

http://viitorul.org/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus