Externe

Moldovenii din Italia solicita reducerea taxelor consulare, formarea unui departament la Externe si a unui institut in Italia

Moldovenii din Italia solicita autoritatilor de la Chisinau instituirea unui Departament al cetatenilor RM de peste hotare in cadrul Ministerul de Externe si al Integrarii Europene, reducerea taxelor consulare si deschiderea, in Italia, a unui Institut de cultura si cercetare umanistica in vederea promovarii imaginii RM in Europa. Apelul este semnat de 11 asociatii ale basarabenilor din peninsula, care au fondat duminica, in orasul Alessandria, Federatia asociatiilor moldovenilor din Italia.

Moldovenii din Napoli, Como, Torino, Roma, Alessandria, Regio Emilia si Palermo, reuniti in 11 asociatii, s-au intalnit in week-end-ul trecut la Alessandria, constituind Federatia asociatiilor cetatenilor moldovenii in Italia (FACM). Aceasta isi propune sa contribuie la favorizarea comunicarii si colaborarii intre asociatiile-membre, coordonarea actiunilor comune, promovarea proiectelor de interes comun si reprezentarea acestor asociatii in fata autoritatilor moldovene, italiene si europene.

FACM a redactat si un apel catre autoritatile moldovene, prin care cere deschiderea in cadrul MAEIE a unui departament al cetatenilor moldoveni de peste hotare, care ar coordona activitatile socio-culturale a comunitatilor diasporei moldovenesti si instituirea in spatiul italian a unui Institut de cultura si cercetare umanistica, care ar promova imaginea RM in Italia si in alte tari europene. La fel, Federatia solicita, in mod urgent, ca taxele consulare pentru cetatenii RM sa fie revizuite, mentionand ca acestea sunt exagerat de mari in comparatie cu cele percepute de serviciile consulare ale altor tari.

Potrivit lui Ghenadie Botoc, presedintele ales al FACM, aceasta ramane o structura deschisa pentru aderarea si altor asociatii ale moldovenilor din peninsula. “Nu ne-am propus sa facem o organizatie cu un sef mare, care sa dicteze celorlalti si fiecare asociatie ramane sa-si desfasoare activitatea in deplina autonomie. Federatia isi propune doar initierea unor proiecte comune si o colaborare fructuoasa intre asociatiile membre”, a declarat pentru TIMPUL Botoc.

Nascut la Soroca si aflandu-se in peninsula din anul 2003, Ghenadie Botoc este coordonator de serviciu la un azil de batrani, responsabil de politici de migratiune la primaria Tortona si secretar general al Partidului European al Romanilor din Italia. In 2009, Botoc a candidat la functia de consilier comunal in orasul Alessandria.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *