Social

Moldovenii inca isi mai bat femeile

Statisticile arata ca numarul femeilor palmuite de soti sau de iubiti este in continua crestere. Din luna noiembrie, de cand la Chisinau functioneaza telefonul increderii pentru femei 08008 8008, circa 440 de persoane au solicitat ajutor de la specialisti. Din numarul total de apeluri, 95% au fost de la femei, s-a anuntat, la 5 martie, in cadrul sedintei Clubului Jurnalistilor de Investigatie.

Majoritatea dintre ele au solicitat consiliere in probleme de abuz din partea barbatilor: semnaleaza ca sunt maltratate, solicita cazare, asistenta juridica sau vor ca sotii lor sa fie tratati de alcoolism. Cel mai frecvent sunt maltratate femeile tinere, cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani. Ele sunt totalmente derutate, mai ales ca rudele le spun sa taca si sa rabde, pentru ca asa e soarta femeii. Fiind constiente ca inca pot realiza ceva in viata, femeile mai tinere solicita adapost si asistenta juridica. Cele trecute de 36 de ani considera ca viata este terminata si le este frica de un divort.

O femeie care se pomeneste intr-o astfel de situatie trebuie sa-si cunoasca drepturile. Acestea sunt stipulate in conventiile privind eliminarea tuturor formelor de discriminare fata de femei. Sedinta Clubului Jurnalistilor de Investigatie, cu genericul „Violenta in familie”, a fost organizata de Centrul de Investigatii Jurnalistice si Fondul ONU pentru populatie (UNFPA) in cadrul proiectului „Protectia si reabilitarea victimelor traficului de fiinte umane si ale violentei in familie”, implementat de PNUD Moldova, si a Campaniei media „Jurnalistii pentru Drepturile Omului”, sustinuta de Ambasada SUA in Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *