Actualitate

Moldovenii lupta la CEDO pentru Limba Romna

Marti au avut loc audieri in fata Camerei a Patra a Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la admisibilitatea si la fondul cauzelor Caldare si alti 42, Catan si alti 27, Cervaschi si alti 98 contra Moldovei si Rusiei. Reclamantii sunt cetateni ai R. Moldova care locuiesc in autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana (rmn), iar fiecare cerere a lor se refera la o scoala distincta cu predarea in limba romana si a fost depusa de catre un grup de parinti, copii si profesori.

Reclamantii s-au plans ca au fost intimidati de catre autoritatile rmn din cauza dorintei lor de a continua predarea in scoli in limba romana cu grafia latina potrivit curriculumului moldovenesc. Ei au adresat numeroase plangeri autoritatilor Federatiei Ruse, avand in vedere faptul ca cea mai mare parte a liderilor rmn sunt cetateni rusi, unii dintre acestia fiind chiar decorati de catre autoritatile Rusiei. Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse a raspuns utilizand fraze generale despre depasirea conflictului in privinta scolilor de limba moldoveneasca din rmn si a atentionat asupra pericolului utilizarii fortei in rezolvarea conflictului, recomandand folosirea negocierilor.Reclamantii s-au plans si pe autoritatile de la Chisinau, care, in pofida promisiunilor de solutionare a situatiei scolilor de limba romana, nu au reusit sa rezolve problema. Ei au indicat ca in rmn sunt 92.000 de elevi.

In timp ce, in 1989, moldovenii reprezentau 40% din populatie, ucrainenii – 26% si rusii – 26%, aceasta proportie este departe de a fi respectata in scolile din rmn: in 82% din scoli curriculumul este elaborat in limba rusa, in 13,5% curriculumul este in limba moldoveneasca/romana cu grafie chirilica, in 3,8% curriculumul este in limba moldoveneasca/romana cu grafie latina si in 0,7% – in limba ucraineana.Din partea Guvernului R. Moldova la audieri a participat Vladimir Grosu, agentul guvernamental al R. Moldova in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Solicitat de TIMPUL, Ion Manole, presedintele Asociatiei „Promo-LEX”, ne-a declarat ca, deocamdata, nu se stie data exacta cand CEDO va pronunta o hotarare pe marginea acestui dosar. „Aceasta ar putea sa dureze o jumatate de an sau mai mult timp”, a mai precizat el.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *