Ultima oră

Monumentele istorice pe agenda Parlamentului

Potrivit parlamentarului, legislaţia naţională lasă o portiţă deschisă pentru persoanele care demolează un monument arhitectural pentru a construi în loc un alt edificiu şi aceasta se face inclusiv prin deciziile instanţelor de judecată. Procesele pe aceste cazuri sunt de durată, timp în care monumentele de distrug. Chiar dacă instanţa şi stabileşte o amendă pentru persoana care se face vinovată de demolarea ilegală a unui monument, sumele sunt foarte mici comparativ cu valoare monumentului şi prejudiciul cauzat prin distrugerea lui.

Comisia parlamentară va propune ca persoanele vinovate de demolarea monumentelor istorice să fie cercetate penal, nu doar adminstrativ cum este acum. „Astăzi distrugerea monumentelor istorice se cercetează administrativ, iar dacă se cercetează administrativ, atunci nu mai poate fi cercetată şi penal. Dar noi vom propune ca mai întâi astfel de persoane să fie cercetate penal”, a spus deputatul.

O altă propunere înaintată Parlamentului va fi ca certificatele de urbanism pentru proiectare să se emită în baza schiţei de proiect avizată de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice. Verificarea şi aprobarea documentaţiei de proiect se va face tot de către acest consiliu. Persoana care va solicita autorizaţie de construire sau de demolare va fi obligată să informeze nu doar Inspecţia de Stat în Construcţii, dar şi Agenţia de Inspectarea şi Restaurare a Monumentelor. Ghenadie Ciobanu a spus că astfel de modificări vor proteja patrimoniului cultural.

În perioada anilor 2006-2011 au fost distruse 40 de monumente ocrotite de stat. Pentru 2012 informaţia se precizează.  

Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *