Actualitate

Mormântul ascuns de la Bistra: a fost deshumat Andreşel Ioan, ucis de Securitate în 1950

 Potrivit unui comunicat al IICMER, în urma deshumării și recuperării rămășițelor pământești ale victimei s-au descoperit și câteva obiecte de inventar funerar pe care defunctul le avea asupra sa în momentul execuției (monede, nasturi, resturile unui creion), precum și rămășițe degradate provenite din vestimentație.

"Un aspect care a atras atenția a fost prezența pe fundul gropii a resturilor unui baston din lemn ce se afla lângă piciorul drept. Lucrul cel mai important este reprezentat de recuperarea din zona pieptului a două proiectile de glonț ce au fost reținute în trupul victimei, acestea reprezentând probe importante în dosarul de cercetare penală deschis de Parchetul Militar în cauza acestui omor", precizează IICCMER.

A avut loc o slujbă religioasă, celebrată de părintele Ilie George Grecu de la Parohia Ortodoxă din Bistra, apoi au fost înregistrate și recoltate probele relevante pentru ancheta criminalistică, urmate de constatările medico-legale asupra osemintelor aflate in situ.

Cercetările în ambele etape de intervenție au fost efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie și Științele Naturii din Aiud), alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Horațiu Groza și Marius Oprea. Investigațiile s-au desfășurat în prezența procurorului de caz, colonel magistrat Octavian Toma, de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acțiunile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute de IICCMER în urmă cu mai mulți ani, fiind efectuate mai multe deplasări în zonă, când s-au luat declarații rudelor victimelor, precum și altor persoane care aveau informații despre evenimentele petrecute și mai ales despre localizarea mormintelor.

Potrivit IICCMER, în dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif, partizani din organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale, amenajată la Groși, un loc situat la circa 10 km nord-est de Bistra, capturați de Securitate, au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. Andreșel Ioan, catalogat drept chiabur de autorități după instaurarea regimului comunist, a fost ridicat de la locuința sezonieră pe care o avea în zona Dosul Neagului, fiind dus până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi unde a fost împușcat.

"Cadavrele celor trei victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind îngropate a doua zi. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forța rude ale partizanilor Selagea și Ihuț, precum și oameni care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună cruce sau un alt semn de recunoaștere", precizează IICCMER.

Sursa citată arată că "aceste crime au fost ordonate de colonelul Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger), directorul D.R.S.P. Cluj, în complicitate cu adjunctul său, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe, iar executarea ordinului a fost îndeplinită de către S.J.S.P. Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal operațiunile din teren".

"Conform documentelor existente, la această misiune criminală au participat locotenent Herța Vasile, sublocotenent Tăuțan Valentin, locotenent Popa Vasile și sublocotenent Cosman Gheorghe. Pe lângă aceștia, în pregătirea și săvârșirea crimelor au mai fost implicate și alte cadre de securitate și miliție, care urmează să fie identificate și verificate de instituțiile competente ale statului", mai informează IICCMER.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *