Actualitate

Moscova a ACHITAT toate DATORIILE fostei URSS

Cu aceast ultim transfer, Rusia poate întoarce definitiv pagina datoriei sovietice. În februarie, Moscova a plătit peste 60 de milioane de dolari Macedoniei. În ultimii cinci ani, Rusia a plătit datoriile moştenite de la URSS faţă de toate celelalte entităţi ale fostei Iugoslavii: Serbia, Croaţia, Slovenia, Macedonia şi Muntenegru.

URSS acumulase 70 de miliarde de dolari datorie externă, în mare parte în timpul perestroicii. Rusia a moştenit această datorie.

La începutul anilor 2000 Rusia a beneficiat de un aflux de petrodolari graţie preţului petrolului şi a gazului. În 2006, după negocieri puternice, Moscova a achitat datoria de peste 20 de miliarde de dolari – 95% reprezentau împrumuturi sovietice, către 17 ţări.

În timp ce unii experţi se îngrijorau de riscul de epuizare financiară, Vladimir Putin a reuşit să consolideze bugetul statului într-o perioadă de criză. Occidentul a impus sancţiuni ca urmare a crizei ucrainiene iar preţul hidrocarburilor a scăzut.

Franţa a renunţat, oficial, în urmă cu 20 de ani, la creanţele de pe vremea sovietică. Totuşi, Rusia a vărsat 400 de milioane de dolari, adică doar 1% din valoarea actualizată a datoriei, după cum a anunţat asociaţia naţională a urmaşilor celor care au investit în fosta URSS.  

rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *