Timpul.md

Actualitate 17 Iulie 2017 | 13:37

Moscova a interzis vizita unui primar nipon din cauza sancțiunilor anti-ruse

Rusia a refuzat primarului unui oraș nipon accesul în insulele Kurile, ca răspuns la sancțiunile impuse de Japonia împotriva Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei, scrie The Japan Times, citând surse diplomatice.

Primarul Shunsuke Hasegawa din Nemuro nu a putut să se alăture unei delegatii japoneze care urma sa efectueze o vizită de cinci zile în Insulele Kurile, pentru a evalua potențialul activităților economice comune.

Hasegawa a fost anuntat cu o zi înainte de plecare că nu va putea participa la calatorie. Ministerul de Externe nu a dezvăluit motivele pentru care numele lui Hasegawa a fost exclus din lista, dar un înalt oficial japonez a recunoscut: „Primarul Hasegawa a fost victima sanctiunilot de retorsiune (ale Rusiei)“.

Orașul Nemuro, aflat în partea de est a insulei Hokkaido, este totodata și cel mai apropiat de insulele disputate de Tokyo, fiind baza campaniei nipone pentru retrocedarea teritoriilor japoneze.

Se crede că Hasegawa a fost trecut pe lista neagră deoarece joacă un rol-cheie în mișcarea din Japonia care militeaza pentru returnarea insulelor ocupate de URSS la incheierea celui de-al Doile arazboi mondial.

În același timp, Rusia spera ca firmele din sectorul pescuitului și industriei turismului din Nemuro vor participa la activitățile economice comune.

În aprilie 2014, Tokyo a anunțat că a refuzat acordarea vizelor unui numar de 23 de cetățeni ruși în cadrul sancțiunilor anti-ruse pentru anexarea ilegală a Crimeei. 

Paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus