Timpul.md

Actualitate 8 August 2017 | 09:23

Moscova trebuie să se pregatească pentru sancțiuni permamente

Andrey Kostin, fost diplomat sovietic la Londra, care conduce cu a doua cea mai mare bancă din Rusia, a jubilant când Donald Trump a fost ales anul trecut. „S-ar putea ca în curând să vedem că sancțiunile financiare ale Statelor Unite vor fi reduse sau chiar ridicate", a spus el atunci, scrie bloomberg.

Acum, și-a schimabat atidudinea,după ce Președintele Trump a semnat fără întârziere sancțiunile împotriva rusiei.  După semnarea lor Kostin a spus că „Sancțiunile sunt un război în domeniul financiar".

Disperat să renunțe la o ferigă de investiții după cea mai lungă recesiune din două decenii, Rusia va rămâne probabil închisă de capitalul și tehnologia străină pentru viitorul apropiat.

SUA și Uniunea Europeană a impus primele sancțiuni în 2014 asupra Rusiei după Anexarea Crimeei. Au întrerupt relațiile cu băncile de stat pe piețele de capital și au limitat accesul la tehnologiile energetice, care, alături de prabusirea prețurilor petrolului, au lovit economia cu un pumn de două ceea ce a dus-o în recesiune.

Noua lege  a fost adoptată ca răspuns la Intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 ale Statelor Unite. De exemplu, companiile americane nu pot participa acum la niciun proiect energetic în care sunt implicate societăți ruse sancționate. Deși permite presedintelui să extinda masurile de sanctionare a altor industrii, lucru pe care Trump nu il poate face, el specifica faptul ca orice miscare a lui Trump (sau a unui viitor presedinte) de a desface sanctiunile ar putea fi blocata de Congres. Aceasta înseamnă că noile sancțiuni se bucură de un statut similar cu cele care au fost înrădăcinate sub Jackson-Vanik, o epocă de război rece din 1974 . Amendament care impunea restricții comerciale asupra Uniunii Sovietice pentru blocarea emigrării evreilor. Aceste sancțiuni au rezistat timp de patru decenii ca simbol al izolației Moscovei, chiar și după prăbușirea sovietică, când președinții americani au renunțat anual la dispozițiile sale. "Acum că legea este semnată, este clar că situația cu sancțiuni va dura o lungă perioadă de timp", spune Natalia Orlova, economist-șef al Alfa Bank din Moscova. "Această aromă a sancțiunilor va însoți toată activitatea de afaceri cu Rusia".


Tadadaptare: Timpul.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus