Politică

Motorina, ca mita electorala

Saptamana trecuta, guvernul a promis fermierilor motorina gratuita, schimband destinatia unui ajutor, in valoare de 12,25 mln. dolari, primit in aprilie de la Federatia Rusa. Initial, acest ajutor trebuia sa fie folosit la completarea rezervelor de stat cu pacura si motorina, in special – pentru centralele electrice si termice. Pe comunisti nu-i intereseaza cu ce ne vom incalzi la iarna – singura lor grija sunt voturile…

Banii promisi taranilor sunt acordati pentru recoltarea roadei, dar vor beneficia de cate 10 litri de motorina la hectar doar acei care dispun de mai mult de 50 ha de teren agricol pe care sunt insamantate culturi de primavara. Anatolie Gorodenco, ministrul Agriculturii, a recunoscut ca este vorba de repartizarea a 9,5 mii tone de motorina, primita la 14 aprilie in calitate de ajutor material din Rusia. Restul motorinei va fi comercializata, iar din banii achizitionati vor fi achitate o parte din impozitele producatorilor agricoli mai mici. Gorodenco s-a balbait, atunci cand jurnalistii l-au intrebat de ce tocmai acum, in campanie electorala, guvernul scoate aceasta motorina.

La 14 aprilie, Rusia a anuntat ca acorda, prin intermediul Companiei „Gazprom”, asistenta destinata procurarii produselor petroliere pentru completarea rezervelor de stat in valoare de 12,25 mln. dolari. Ajutorul a fost acordat ca urmare a intelegerii stabilite intre Vladimir Voronin si Dmitri Medvedev, in cadrul vizitei efectuate de Voronin la Moscova pe data de 18 martie curent.

„Tot ce inseamna ajutoare si rezerva de stat trebuie repartizat prin proceduri legale. Primeste ajutoare intregul popor al R. Moldova, nu PCRM”, considera expertul economic Veaceslav Ionita. „De cand sunt la guvernare, comunistii nu au o politica agricola, ci una electorala. Cel mai elocvent exemplu este subventionarea producatorilor de carne. 95% din carne sunt produse de tarani, iar 100% din subventii sunt luate de fostele colhozuri, care vor aduce voturi”, mai spune expertul.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *