Timpul.md

Moldova 7 Mai 2020 | 07:15

Municipiile Cahul şi Iaşi au încheiat un Acord de cooperare

 

Municipiul Cahul din Republica Moldova şi municipiul Iaşi din România au încheiat un Acord de cooperare. O decizie în acest sens a fost luată la finele săptămânii trecute de Consiliul municipal Iaşi.

„Hotărârea de a semna acest Acord de înfrăţire este rezultatul discuţiilor pe care le-am avut cu primarul Mihai Chirica. Acestea au fost despre obiectivele și interesul comun de cooperare la nivelul mai multor instituții și mă bucur că consilierii ieşeni au fost de acord în unanimitate să dezvoltăm aceste relații”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş, pentru ziuadeazi.md.

Potrivit edilului Cahulului, Acordul prevede colaborarea în câteva domenii principale – educație, cultură, turism, economie, social – prin organizarea de evenimente comune și proiecte transfrontaliere. „Iașul este capitala istorică a României, un oraș mult mai mare decât Cahulul, însă cel mai important lucru este dorința noastră și planurile concrete pentru a dezvolta legături frumoase între comunități”, a menţionat Nicolae Dandiș.

Proiectul de hotărâre privind cooperarea dintre municipiile Iași și Cahul a fost inițiat având în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții și în dorința consolidării relațiilor de prietenie și cooperare între autoritățile publice locale din cele două state. „Cahul este un centru de românitate. În anul 2018 acolo a fost înființată o episcopie afiliată Patriarhiei Române, foarte importantă pentru legătura istorică dintre Republica Moldova și România”, a menționat primarul de Iaşi, Mihai Chirica, citat de ziarulevenimentul.ro.

Municipiul Cahul are semnate mai multe acorduri de colaborare cu oraşe din Ucraina, Polonia, Bulgaria, Franţa, Lituania, Letonia, Italia, însă cele mai multe localităţi care au relaţii speciale cu oraşul denumit „Capitala de Sud” a Republicii Moldova sunt din România.

http://provincial.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus