Actualitate

Narîşkin a venit să arate direcţia pentru Moldova

„A venit să se informeze despre situaţia postelectorală, să discute cu partidele care au acces în Parlament, pentru că vor relaţii bune cu RM. Noi, la fel, vrem relaţii bune cu Rusia. A fost o discuţie despre situaţia de azi, relaţiile de azi şi de mâine cu Rusia şi cum le vedem fiecare. Mi-a spus că nu se va întâlni cu Vlad Filat, pentru că premierul s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg”, a declarat Ghimpu după întrevedere. Iar cu referire la crearea unei anume coaliţii, el a spus că „decizia aparţine partidelor din Parlament”.

„Este foarte importantă orice discuţie, mai ales după alegerile parlamentare, întrucât configuraţia puterii va determina relaţia RM – Rusia pe viitor”, a spus la rându-i Narîşkin care sâmbătă seară, pe Aeroportul Chişinău, afirma: „Alegerile din 28 noiembrie reprezintă eşecul forţelor ce se opun unor relaţii mai bune cu Rusia. Înţelegem că la mijloc se află problema statalităţii, a suveranităţii, căutarea unei orientări geopolitice şi RM are nevoie de o guvernare ce ar fi în stare să rezolve toate aceste probleme. Am vrea ca ele să fie rezolvate în contextul unei colaborări strategice între RM şi Rusia”.

Tot ieri, la reşedinţa ambasadorului Rusiei în Moldova, Serghei Narîşkin s-a întâlnit cu fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin şi cu Vadim Mişin, nr. 7 pe lista PCRM. În acelaşi timp, la reşedinţa ambasadorului Kuzmin au fost convocaţi primii doi exponenţi ai listei PDM – Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc. Acesta din urmă este şi prima persoană cu care oficialul rus s-a întâlnit, sâmbătă seara, la Chişinău. Plahotniuc l-a întâmpinat la intrarea în Hotelul „Nobil”, considerat cel mai luxos din Chişinău, unde s-a şi cazat Narîşkin şi al cărui proprietar este „democratul nr. 2”. E adevărat că, în ultimii ani, la „Nobil” au fost cazaţi majoritatea celor mai importanţi oaspeţi ai Chişinăului, atât artişti, cât şi politicieni. Nu se ştie însă dacă interpreta Sarah Connor, ministrul român de Externe Teodor Baconschi sau Comisarul european Benita Ferrero-Waldner s-au bucurat de un tratament similar.

Potrivit presei ruse, Serghei Narîşkin a venit în RM pentru a impulsiona crearea unei alianţe postelectorale largi, din care să facă parte toate cele patru partide parlamentare – PCRM, PLDM, PD si PL. Totuşi, mai mulţi analişti locali au calificat vizita lui ca una având scopul să determine crearea unei coaliţii de guvernare prietenoase Rusiei şi chiar să distrugă actuala AIE.
Drept suport pentru astfel de presupoziţii a servit şi informaţia potrivit căreia, duminică, la Chişinău a şi fost constituită coaliţia PCRM-PDM, de centru-stânga, cu 57 de voturi necesare pentru alegerea spicherului parlamentului şi a desemna Guvernul. RIA Novosti a anunţat aceasta, citându-l pe Vladimir Voronin. „Acestei coaliţii nu-i ajung patru voturi ca să aleagă preşedintele, dar Voronin nu o dată a spus că e vorba de o chestiune tehnică”, scrie RIAN.

Totuşi, informaţia despre o decizie finală privind constituirea coaliţiei de guvernare PCRM-PDM a fost infirmată, ieri după-amiază, atât de Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, cât şi, indirect, de Vadim Mişin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *