Actualitate

NATO şi Rusia nu cad de acord asupra încălcării INF

 La o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, delegaţi din cele 29 de state membre NATO şi-au reînnoit apelul către adjunctul ministrului rus de Externe în vederea distrugerii unei rachete de croazieră capabilă nuclear înainte de expirarea unui termen limită din 2 februarie.

Fără o soluţionare a acestui impas, SUA este pe cale să înceapă un proces lung de 6 luni de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, anunţând acest pas la începutul lunii decembrie şi acuzând Moscova de încălcare a prevederilor acordului.

Rusia neagă încălcarea termenilor tratatului, care a eliminat arsenalele de rachete cu rază medie ale celor două cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

„Tratatul se află într-un pericol real. Cu cât Rusia va respecta mai repede tratatul, cu atât mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat şi problema constă în rachetele ruseşti din Europa”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferinţă de presă după întâlnirea din Bruxelles.

Un diplomat NATO a precizat că ambasadorul american în alianţă a declarat diplomaţilor şi oficialilor întruniţi că Washingtonul va începe procesul de retragere din INF în 2 februarie.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat, în timpul întâlnirii cu uşile închise, că SUA este cea care încalcă tratatul, conform unor diplomaţi ai alianţei militare vestice.

Riabkov, care a vorbit în rusă şi engleză, a precizat că sistemul de rachete al NATO, construit de SUA, ce a fost amplasat în România reprezintă o încălcare a Tratatului INF. NATO susţine că scutul are rolul de a doborî rachetele lansate din Iran, şi nu din Rusia.

Separat, Ministerul rus de Externe a acuzat de asemenea SUA că a relansat un plan din perioada Războiului Rece pentru a desfăşura un sistem de apărare antirachetă în spaţiu.

În timp ce unii diplomaţi NATO au descris întâlnirea de vineri ca fiind calmă şi profesională, Stoltenberg a afirmat că Rusia nu a manifestat nicio dispoziţie pentru a face un compromis. Totuşi, Stoltenberg şi unele naţiuni europene, precum Germania, şi-au păstrat speranţa că se va obţine un progres diplomatic în timpul procesului de retragere de şase luni al SUA din INF.

Epoch Times 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *