Actualitate

Navalnîi riscă o nouă condamnare pentru „defăimare”

„În această dimineaţă, avocatul meu a primit un apel telefonic de la un anchetator al Ministerului de Interne, care i-a spus că trebuie să mă prezint astăzi (luni) în cadrul unui dosar’, a declarat opozantul într-un mesaj postat pe site-ul său.

Navalnîi afirmă că această nouă anchetă se referă la plângerea unui fost anchetator al Ministerului de Interne, Pavel Karpov, care l-a dat în judecată în 2016 pentru ”defăimare” după publicarea unui mesaj de către opozant pe blogul său.

În acest mesaj, Alexei Navalnîi relua acuzaţiile cu privire la stilul de viaţă al lui Karpov şi la presupusele sale legături cu moartea în închisoare a avocatului Serghei Magniţki, aflat la originea – în 2012-2013 – a unei importante crize diplomatice între Rusia şi SUA.

După această plângere depusă în mai 2016, Navalnîi a fost interogat de poliţie şi apartamentul său a fost percheziţionat de către anchetatori.

‘Din ceea ce înţeleg, ei nu pot să mă reţină la ora actuală pe baza acestei acuzaţii, fiind prevăzute doar amenzi foarte mari’ în acest caz, a precizat Navalnîi.

‘Dar Dumnezeu ştie cum funcţionează maşinăria juridică complexă şi ingenioasă imaginată de Putin’, a spus el în continuare, subliniind că acest dosar a ‘fost pus la naftalină’, iar apoi ‘scos la suprafaţă’.

Oponent înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi a fost condamnat la sfârşitul lunii august la 30 de zile de închisoare pentru o manifestaţie neautorizată în ianuarie, când lansase un apel la boicotarea alegerilor prezidenţiale din 18 martie.

Bloggerul anticorupţie a acuzat autorităţile că l-au trimis la închisoare pentru a-l împiedica să demonstreze, la 9 septembrie, împotriva unui nepopular proiect de reformă a sistemului de pensii, în ziua în care aveau loc alegeri regionale şi locale.

Cu toate acestea, mii de ruşi au răspuns apelului său în toată ţara şi poliţia a procedat la peste 1.000 de arestări, în unele cazuri într-un mod brutal.

La 24 septembrie, la poarta închisorii de unde ieşea, Aleksei Navalnîi a fost arestat din nou şi condamnat la alte 20 de zile de detenţie pentru că a îndemnat la proteste împotriva reformei pensiilor, promulgată la începutul lunii octombrie.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *