Timpul.md

CSI / Rusia 14 Februarie 2017 | 10:47

Navalnîi versus Putin. Va reuși să clatine luptătorul anti-corupție puterea bătăușului geopolitic?

Având în vedere consecvenţă cu care Vladimir Putin depăşeşte Occidentul la capitolul geopolitică, întrebarea despre cât de bun este el în rolul de şef al statului rus ar putea părea impertinenţă pentru majoritatea ruşilor. Şi cu toate acestea, întrebarea rămâne fără răspuns, scrie Die Presse.  

Pentru că, de facto, în cei 16 ani ai domniei sale, el a nu a participat niciodată la alegeri corecte. Mai mult decât atât, el a evitat dezbaterile televizate cu rivalii săi. Era posibil că Putin să câştige, pentru că el vorbeşte ca un profesionist, cu experienţă, ştie pe de rost multe date şi cifre importante. De asemenea, era posibil să şi piardă într-o confruntare directă. Dar povestea în sine, că nu există nimeni egal lui, capabil să conducă ţară, este o născocire a consultanţilor politici şcoliţi la KGB şi, prin urmare, un mit politic în stil sovietic.

În orice caz, lipsa concurenţei duce la două consecinţe grave, care sunt legate în mod direct. Pe de o parte, imaginea lui Putin rămâne impecabilă şi bine gândită. Pe de altă parte, potenţialii săi adversari sunt discreditaţi că duşmani ai statului, fapt destul de periculos în sine, dar ei sunt consideraţi de Occidentul, fără îndoială, o alternativă mult mai bună. Niciunul dintre aceste două fapte nu ne ajută la stabilirea adevărului.

Problema calităţilor de conducător al lui Putin a apărut din nou, pentru că săptămâna trecută, după un proces lung şi complex, opozantul rus şi luptătorul anti-corupţie Alexei Navalnîi a fost condamnat la cinci ani cu suspendare. Avocatul, care acum are 40 de ani, a rămas singurul de care se teme Kremlinul, mai ales că el a fost capabil că, la sfârşitul anului 2011, să adune nemulţumiţii la demonstraţii de masă în Rusia.

În cele din urmă, Kremlinul a fost nevoit să-i permită să participe la alegerile pentru primarului Moscovei, în 2013, unde a obţinut doar 27% din voturi.

Până în prezent, Kremlinul nu ştie cum să se comporte cu el, spune o sursă de la Kremlin. Mai ales acum, când Alexei Navalnîi şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2018.

”Ce poate oferi Navalnîi? Ei bine, cu excepţia carismei lui şi a nebuniei politice, nimic care ar putea convinge imediat. Programul sau include tot ce se putea mai bun din ulimii 25 de ani, dar Navalnîi trebuie să răspundă la întrebarea cum are de gând să schimbe o ţară, care nu vrea să se schimbe”, spune Andrei Movcian, fost bancher de investiţii, în prezent şef al Institutului Carnegie din Moscova.

Dar Movcian greşeşte, susţine publicaţia: astăzi nu este atât de importantă concepţia alternativă, cât întoarcerea la concurenţă loială.

Putin va trebui să fie evaluat în funcţie de ceea ce se poate măsură. În afară de cucerirea Crimeei şi o influenţă tot mai mare în Orientul Mijlociu, un astfel de criteriu ar fi…economia.

Ori aici departe de a fi totul roz. Deşi doi ani de recesiune sunt în urmă, economia rusă a intrat în stagnare, iar creşterea va reveni la nivelul anului 2014 abia în anii 2019-2020, potrivit Ministerului rus la Economiei.

Fondul Monetar Internaţional susţine că, timp de zece ani, economia mondială a crescut cu 38% (începând din 2007), în timp ce Rusia – doar 16%, a calculat ziarul „Vedomosti”, care remarcă că în anii 90 economia rusească a crescut de 1,5 ori mai rapid decât cea mondială. Dar, aceste succese au fost distruse din cauza rezistenţei la reforme. Şi nu este neapărat vină lui Putin. Dar fiind un ostatic al propriului sau sistem, el nu vrea şi nu poate începe reforme majore necesare, pentru că altfel îşi pune în pericol puterea. Putin a sacrificat prosperitatea Rusiei pentru a-şi conservă puterea şi creşte influenţă geopolitică. Alţi autocraţi procedează la fel. De exemplu, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Cu toate acestea, economia rămâne testul lor de turnesol şi cel mai slab loc. 

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus