Actualitate

Ne asteapta un viitor promitator si provocari importante pe termen scurt

Anul acesta, scena politica din Republica Moldova a trecut printr-o perioada turbulenta. Desi aceasta perioada a fost dureroasa din mai multe puncte de vedere, acum speram ca, in retrospectiva, va fi considerata ca una care a contribuit la consolidarea democratiei si la sporirea prosperitatii RM, care devine tot mai integrata in Europa.

Acum, tara este condusa de un guvern legitim, ales de catre un parlament legitim si, totodata, sunt in curs de elaborare reforme importante. Pe de alta parte insa, aceasta evaluare optimista este precedata de unele riscuri: inainte de toate si cel mai important – inca nu s-a reusit alegerea presedintelui tarii.

Aceasta provocare pentru clasa politica se manifesta pe fundalul unei crize economice severe. Negocierile cu FMI privind incheierea unui nou acord s-au finalizat cu succes si credem ca acest fapt va facilita redresarea economica a Republicii Moldova in urmatorii ani. Reformele structurale promise de catre guvern vor garanta siguranta ca, odata cu revenirea la normal a economiei globale, Moldova va deveni mai atractiva pentru investitorii straini si mai competitiva pe piata internationala. Acesta va fi un avantaj, inainte de toate, pentru populatia Moldovei

. Reprezentantii Misiunii FMI, care recent au plecat de la Chisinau, au declarat ca negocierile au fost dificile, dar s-au desfasurat intr-o atmosfera constructiva si cred ca acest fapt trebuie considerat ca o lauda excelenta adusa grupului de negociatori moldoveni pentru eforturile lor de concepere a unui program in stransa colaborare cu expertii FMI, formuland in acelasi timp, cu succes, interesele prioritare ale tarii si minimizand impactul negativ asupra segmentelor vulnerabile ale populatiei.

Impactul pozitiv al acordului FMI va fi complementat, pe termen scurt, de un pachet important de sprijin macroeconomic din partea Uniunii Europene, iar pe termen lung – de un nou acord-cadru cu obiective ambitioase. Nimic nu este mai important pentru populatia Republicii Moldova si pentru natiune in intregime, decat aprofundarea integrarii cu vecinul sau care reprezinta aproximativ 500 milioane de persoane – cea mai larga piata din intreaga lume si cel mai consolidat spatiu din punct de vedere al democratiei. Astfel, perspectiva unui acord aprofundat si cuprinzator de comert liber, facilitarea relatiilor directe intre persoane, o conventie privind securitatea energetica comuna si multe alte elemente ale aprofundarii relatiilor UE – Moldova au o importanta deosebita.

Cu toate acestea, pentru a-si realiza ambitiile economice, este absolut necesar ca tara sa-si solutioneze criza politica interna, astfel incat atat investitorii locali, cat si cei straini sa-si poata recapata increderea. Moldova s-a aflat in criza politica timp de aproape un an. In acest rastimp au fost neglijate solutionarea crizei economice si initierea reformelor atat de necesare, fapt ce a dus la acumularea problemelor care necesita o rezolvare urgenta. Aceasta inseamna ca masurile pe termen scurt, ce vor trebui intreprinse de actualul guvern, vor fi mai dificile si mai anevoioase decat daca ar fi fost intreprinse imediat, in cazul in care criza economica nu ar fi coincis cu cea politica.

Uniunea Europeana este interesata sa vada in Moldova un vecin imediat stabil, democratic si prosper si are incredere in capacitatea clasei politice din Moldova de a depasi actualele divergente de dragul cetatenilor sai. Incepand cu luna aprilie, UE a chemat permanent la reconcilierea fortelor politice pentru binele intregului popor, accentuand necesitatea constituirii institutiilor de stat necesare scoaterii tarii din criza. Unele dintre aceste actiuni au fost deja intreprinse, insa acum, cand trebuie luate unele decizii complicate pentru a face Moldova sa avanseze, este nevoie de mai mult.

Un obstacol important in procesul de scoatere a Moldovei din aceasta criza ramane a fi alegerea presedintelui. Pentru a restabili climatul de incredere este necesar un dialog strans intre cele doua blocuri politice. Intr-o societate democratica cum este Moldova, Parlamentului ii revine un rol esential, de aceea este necesar sa se asigure functionarea acestuia la potentialul maxim. Aceasta include crearea conditiilor necesare pentru ca opozitia sa poata juca un rol semnificativ, sa-si poata exprima ingrijorarile, iar propunerile constructive din partea opozitiei sa fie analizate adecvat de catre majoritate. De asemenea, este important ca opozitia, la randul sau, sa-si utilizeze pe deplin si in mod constructiv prezenta in parlament. Opozitiei, intr-un stat democratic, ii revine un rol foarte responsabil, de aceea este important ca intre guvern si opozitie sa fie stabilita o atmosfera de respect. Aceasta este o regula principala a democratiei europene.

Desi sunt criticate de catre unii ca fiind complicate, din cauza minoritatii de blocaj, actualele prevederi constitutionale referitoare la alegerile prezidentiale sunt cele in vigoare la moment. Acestea trebuie respectate, iar in urmatoarele saptamani trebuie sa se ajunga la compromisul necesar pentru a alege noul presedinte. Orice modificari potentiale sunt proiecte pe termen lung, pentru care va fi necesar un consens larg, intelept si responsabil intre guvern si opozitie.

Avand o agenda impresionanta de reforme, noul guvern avanseaza rapid spre initierea reformelor planificate. Acest lucru este foarte important, insa modificarile legislatiei au adesea implicatii extinse, de aceea este nevoie de timp si deliberari chibzuite. Valorile europene spre care tinde Alianta pentru Integrare Europeana tin atat de asigurarea procesului democratic, cat si de obiectivele care trebuie realizate. In special, in cazul adoptarii legilor ce vizeaza libertatile fundamentale, drepturile omului si democratia, Moldova poate utiliza pe deplin expertiza din cadrul organizatiilor internationale la care RM este parte. Aceasta este o resursa excelenta si trebuie exploatata la potentialul sau maxim.

Evenimentele dramatice, care au urmat alegerilor din 5 aprilie, raman o trauma pentru intreaga tara. Vindecarea ranilor va elimina un obstacol important in procesul de reconciliere politica; este foarte important ca evenimentele sa fie supuse unei investigatii transparente. Uniunea Europeana a sustinut de la bun inceput, in mod activ, ideea unei investigatii cu participarea larga a fortelor politice si a societatii civile. Din aceste considerente este deosebit de incurajator faptul ca partidele politice parlamentare au ajuns la un consens pentru demararea acestor investigatii. Uniunea Europeana se angajeaza in continuare sa sustina in totalitate acest efort, este gata sa finanteze o echipa de investigatie alcatuita din experti internationali si sa ia parte la acest proces in calitate de observator.

Pentru UE este deosebit de incurajator faptul ca ideea angajamentului pentru integrarea mai stransa cu UE este impartasita de catre toate fortele politice din Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta ar putea fi o idee in jurul careia sa se uneasca clasa politica si societatea, iar UE este pregatita sa dea un raspuns ambitios. Obstacolele care stateau in calea initierii negocierilor privind noul acord au fost depasite, urmand ca procesul negocierilor sa inceapa in curand. Dupa cum am mentionat mai sus, acest fapt va contribui la bunastarea populatiei. Noul guvern are o agenda impresionanta de reforme care ar putea aduce Moldova si mai aproape de aceste obiective.

Vom continua sa sustinem acest proces in care trebuie implicata intreaga societate moldoveneasca, atat pe termen scurt – prin acordarea sustinerii in solutionarea crizei imediate -, cat si pe termen lung – prin sprijinirea eforturilor Moldovei in ceea ce priveste reformele, care vor contribui la cresterea prosperitatii, consolidarea democratiei si la integrarea europeana. Acest an a fost unul anevoios atat pentru societate, cat si pentru clasa politica – guvern sau opozitie. Totusi, Moldova se poate mandri pentru faptul ca au putut fi pastrate normele democratice in aceasta tara care se confrunta cu atatea provocari complexe economice, politice si geopolitice. Acest fapt ne face sa fim optimisti in ceea ce priveste continuarea consolidarii institutionale si a reformelor in vederea integrarii europene in vecinatatea UE.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *