Bună Dimineața

Ne folosesc ca pe o basma de buzunar

„Nistrenii” noștri, așa cum singuri își spun, s-au așezat bine pe cuptor, cu picioarele pe exportul spre UE și România. Cu un cot pe ajutoare „milostive” din Rusia și cu toată greutate pe spatele Republicii Moldova. De care parcă tare ar vrea ei să scape aranjându-se călduț și comod din ce în ce mai mult.

Recent, am aflat că cetățenii „veselei Nistrenii”, chiar dacă nu achită contribuții, din venitul obținut, în bugetul asigurărilor sociale de stat al Republicii Moldova primesc fără nicio problemă pensii cu stagiu calculat în întregime. De rând cu pensionarii de la noi care plătesc impozite pe tot parcursul stagiului de muncă.

Acești oameni din 1992 încoace nu au plătit niciun impozit în bugetul statului deși fără remușcări își așteptau lunar pensia și mergeau cu capul sus la data cu roșu în calendar și își primească bănuții.

Drept e că, și demnitarilor noștri le-au trebuit 25 de ani ca să înțeleagă că nu e chiar gândit acest sistem public de pensii. Așa că totuși s-au hotărât să îl schimbe și să îl aducă mai aproape de realitate. Și în curând perioada de activitate realizată în entitățile din partea stângă a Nistrului după 1 ianuarie 1992 se va regăsi în stagiul de cotizare ca perioadă necontributivă și nu se va calcula. Oricum, oamenii vor primi o pensie, însă fără acești ani.

Desigur acolo sunt și oameni care nu vreau să trăiască sub cheremul Rusie și situația în care se află nu le convine deloc, însă sunt mai mulți cărora la convine. Noi să le plătim gazul, datoriile și pensiile. Sunt oameni de acolo care vreau să trăiască în Moldova, dar sunt și unii care pentru un pahar de vin ne-ar vinde fără să clipească. Ultimele alegeri au demonstrat din plin aceasta.

Noi, moldovenii, suntem o băsmăluță bună de luat în buzunar și pentru cei din regiunea transnistreană și pentru ruși și pentru propria guvernare.

P.S: Cheltuielile necesare din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor aferente perioadelor necontributive cetățenilor din stânga Nistrului vor constituii până în anul 2020 – 1313,1 mii de lei. Suntem bogați! Avem de unde, nu?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *