Timpul.md

CSI / Rusia 6 Ianuarie 2017 | 10:08

Neue Presse: Beția este „frâna economică” a Rusiei

Conform unei superstiţii ruse, noul an va fi aşa cum îl petreci pe cel vechi, scrie jurnalistul Neue Presse – Alexander Dahl. Judecând după consumul excesiv de alcool de Revelion, consumul de votcă în Rusia va continuă să crească.  

Potrivit statisticilor, în fiecare an, un rus consumă circa 19 litri de alcool. Fiecare al cincilea deces în rândul bărbaţilor se datorează alcoolismului. Totodată, speranţa medie de viaţă a bărbaţilor ruşi este de 60 de ani, în timp ce în Germania – 75 de ani.

83% din crime în Rusia au loc din cauza consumului de alcool.

„Berea fără votcă – bani aruncaţi pe vânt” – spune o glumă populară în Rusia.

Beţiile au ajuns în Rusia un flagel naţional şi o frână economică, ”tradiţie” care datează încă din timpul erei sovietice. „Aproximativ o treime din recolta era pierdută în URSS deoarece muncitorii din colectivele agricole petreceau în timpul programului”, – spune autorul.

În urmă cu doi ani, un miliardar rus s-a plâns de faptul că 80% din populaţia ţărănească nu este aptă de muncă din cauza alcoolismului, şi a numit situaţia „o tragedie a economiei naţionale”.

În ceea ce priveşte campanile anti-alcool ale statului, ruşii le-au tratat întotdeauna negativ, spune Dahl. Combaterea alcoolismului a fost încercată de Mihail Gorbaciov, motiv pentru care ultimul preşedinte al URSS a fost ridiculizat de public. „Ruşii l-au tratat cu suspiciune pe acest politcian, găsindu-l mai carismatic pe beţivanul Boris Elţîn” – conchide autorul Neue Presse. 

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus