Ultima oră

NEUTRALITATEA permanentă. Tensiuni în Comisie

Președintele comisiei Veaceslav Untilă a propus ca examinarea proiectului să fie amânată, pe motiv că nu există avizul Guvernului. În plus, a spus Veaceslav Untilă, un asemenea proiect necesita și o expertiză juridică.

”Era necesar de efectuat o expertiză juridică pentru asigurarea concordanței proiectului cu normele constituționale, cu practica jurisdicției constituționale și cu prevederile trataelor internaționale la care Republica Moldova este parte, precum și coordonarea lui cu legislația în vigoare și cu legislația comunitară”, a declarat Veaceslav Untilă.

Pe de altă parte, socialiștii și comuniștii au insistat că proiectul să fie examinat în ședința Comisiei. ”Comisia trebuie să ofere posibilitatea de dezbateri, nu amânări până la infinit. Vom argumenta, în calitate de autori, din ce cauză noi considerăm că prevederile constituționale referitor la neutraltate necesită o dezvoltare prin lege organică. Neutralitatea ar putea fi un scut în fața unor pericole, inclusiv geopolitice”, a declarat deputatul PCRM, Artur Reșetnicov.

Până la urmă, majoritatea membrilor comisiei au votat pentru amânarea examinării.

Amintim că proiectul prezentat de comuniști stabilește, între altele, că Republica Moldova nu va participa la programe de cooperare militară îndreptate spre implementarea standardelor de securitate ale statelor participante la uniuni politico-militare. De asemenea, el prevede limitarea posibilității de participare la operațiuni de menținere a păcii sub egida ONU doar cu persoanl tehnic și medical. Proiectul interzice, totodată, amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a forțelor militare străine și, în același timp, se referă la posibilitatea demilitarizării totale sau parțiale a țării.
 
Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *