Timpul.md

Internațional 10 Februarie 2020 | 12:43

NEWS ALERT /// Germania: Șefa CDU Kramp-Karrenbauer se RETRAGE de la conducerea partidului

Annegret Kramp-Karrenbauer, lidera partidului conservator al Angelei Merkel, CDU, a anunțat că nu va candida la funcția de cancelar și că se va retrage de la conducerea partidului.

Șefa Uniunii Creștin-Democrate, Annegret Kramp-Karrenbauer, i-a surprins pe conservatorii germani și pe observatorii scenei politice de la Berlin. Potrivit unor surse din partid, ea a anunțat luni, pe 10 februarie, că va renunța la conducerea partidului și că nu va mai candida la funcția de cancelar. Urmează să se retragă în vară de la șefia CDU. Conform acelorași surse, cancelara Angela Merkel dorește ca Annegret Kramp-Karrenbauer să rămână în continuare în fruntea Ministerului Apărării.

Inițial, Kramp-Karrenbauer fusese aleasă de cancelară ca succesoare, pentru a candida la funcția de șefă a executivului din partea Uniunii Creștin-Democrate în 2021. Politiciana în vârstă de 57 de ani a condus CDU începând din 2018.

De atunci, mulți observatori pun sub semnul întrebării capacitățile ei de lider la nivel național din cauza unei serii de probleme și scandaluri. Săptămâna trecută, la un vot controversat din landul Turingia, CDU și partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au susținut împreună un candidat liberal la funcția de premier, un pas care a fost perceput ca încălcare a unui tabu politic de a nu colabora niciodată cu extremiștii. Premierul de land liberal Thomas Kemmerich și-a anunțat retragerea din noua funcție după doar două zile.

Kramp-Karrenbauer a fost criticată pentru managementul ei de criză privind controversa din Turingia, nefiind în stare să unească partidul conservator. Apelurile ei privind organizarea unor alegeri anticipate în landul Turingia au fost, în mare parte, ignorate.

Criza din Turingia nu a afectat în mod direct stabilitatea guvernului de la Berlin (format din conservatori și social-democrați), consideră Michaela Küfner, redactor politic la DW. "Dar ea arată, din nou, că în spatele culiselor există o luptă pentru conducere. Un jucător cheie în această luptă (pentru șefia CDU și candidatura la funcția de cancelar din partea conservatorilor) este Friedrich Merz, care s-a retras săptămâna trecută din funcția pe care o deținea la Black Rock, cea mai mare companie de investiții din lume, pentru a arăta că e disponibil la nivel politic", conchide Michaela Küfner.

https://www.dw.com 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus