Timpul.md

Actualitate 9 Aprilie 2020 | 17:15

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

Premierul a încercat să dea vina pe unii deputați, spunând că Guvernul nu poate acum achita ajutorul de șomaj și sporurile de salarii, deși decizia aparține CURȚII CONSTITUȚIONALE, condusă de ex-socialistul Vladimir Țurcan, nu deputaților

Curtea Constituțională a suspendat întreaga lege „În vederea evitării prejudiciilor și consecințelor negative iminente pentru ordinea constituțională”, dar fără a argumenta care sunt motivele din spatele deciziei.

Știre în curs de actualizare


Experții au avertizat că legea este NECONSTITUȚIONALĂ!

„Asumarea se face în fața parlamentului, la ședința în plen, care trebuie să fie deliberativă. Azi ședința nu a fost, în situație de lipsa de cvorum, adunarea deputaților – fie chiar în sala de ședințe, nu e ședință, ci o simplă șezătoare”, a scris politologul Angela Colațchi pe pagina sa Facebook.

Amintim că ședința parlamentului, în cadrul căreia urma să fie examinată asumarea răspunderii de către guvern asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, a fost amânată, din lipsă de cvorum. De la ședință au lipsit toți deputații majorității parlamentare PDM-PSRM.

La aceasta s-au prezentat doar 39 de deputați. Astfel, în lipsa cvorumului ședința a fost amânată.

Marți, cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Opoziția susține, însă, că printre prevederi au fost incluse și inițiative care nu au legătură cu starea de urgență. Deputatul Andrian Candu a declarat că acestea prevăd promovarea unor scheme: de duty-free, de vânzare a ţigărilor, elemente legate de cariere pentru taxe de subsol şi minereuri.

Conform Constituției, guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Deputații care nu sunt de acord cu angajarea de răspundere a executivului pot depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către guvern.

Dacă guvernul nu este demis, potrivit alineatului, proiectul de lege se consideră adoptat.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus