Timpul.md

Actualitate 27 Martie 2019 | 08:15

Nici usturoi n-a mâncat…Rusia avertizează cu privire la consecinţele deciziei privind Platoului Golan

Decizia Statelor Unite ale Americii de a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan va avea cu siguranţă ‘consecinţe negative’ asupra regiunii Orientului Mijlociu, în particular asupra conflictului din Siria, a indicat marţi Kremlinul, citat de DPA şi TASS.

Această decizie ‘reprezintă un alt pas al Washingtonului de încălcare a dreptului internaţional’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă.

‘Va avea cu siguranţă consecinţe negative în ceea ce priveşte atât procesul de pace din Orientul Mijlociu, cât şi atmosfera generală pentru rezolvarea politică a conflictului din Siria’, a insistat Peskov.

Amintim ca Rusia se afla la originea unui razboi in estul Europei dupa ce a ocupat si anexat peninsula Crimeea, teritori al statului vecin Ucraina.

ONU dar si alte foruri internationale si nationale nu recunosc actul unilateral al Rusiei de alipire a acestei provincii, asupra careia emitea revendicari inca de la destramarea URSS in 1991.

În ceea ce priveste Inaltimile Golan, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să discute acest subiect la întâlnirea preconizată pentru marţi cu omologul său libanez Michael Aoun, aflat într-o vizită la Moscova, a precizat acelaşi purtător de cuvânt.

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, un ordin executiv prin care SUA recunosc oficial suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan.

În plină campanie electorală în ţara sa, Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul ‘nu va renunţa niciodată’ la cea mai mare parte a platoului Golan sirian, capturată de statul israelian în timpul Războiului de Şase Zile din 1967, după care a anexat-o în 1981. O anexare care nu a fost niciodată recunoscută de către comunitatea internaţională, menţionează AFP.

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus