Actualitate

Nicolae Costin, pilon de rezistenta in Miscarea de renastere nationala

Serviciu divin la Cimitirul Central, expozitie de fotografii, materiale publicate, documente si secvente video, simpozion, masa de pomenire, ore educative in liceele capitalei – toate aceste manifestari au avut loc ieri, cand R. Moldova l-a omagiat pe Nicolae Costin, promotor al Miscarii renasterii nationale, profesor universitar, primul primar democrat de Chisinau, care a plecat in lumea celor drepti, acum 15 ani, rapus de o boala crunta.

Palatul Republicii, unde s-a desfasurat expozitia si simpozionul, a fost neincapator pentru acei care au dorit sa-l omagieze pe Nicolae Costin. Presedinti de tara, primari ai capitalei si ai suburbiilor, ministri, poeti, scriitori si simpli cetateni au venit sa-si impartaseasca amintirile despre el.

„Imi amintesc de Nicolae Costin ca de unul din liderii cumpatati ai Miscarii de renastere nationala”, spune primul presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur. „A fost un om cu mare curaj politic, si-a asumat responsabilitatea pentru stramutarea monumentului lui Lenin, schimbarea denumirilor eronate ale strazilor si multe altele. A fost un om de omenie si de o cumsecadenie rara. In cele mai grele momente am avut intreaga lui sustinere”, a declarat Mircea Snegur.

Pentru ex-presedintele Frontului Popular, poetul Ion Hadarca, persoana lui Nicolae Costin, la fel, trezeste calde amintiri. „In momentele cele mai critice, eram impreuna si gaseam cuvintele necesare pentru a convinge electoratul. In postura sa oratorica si-a asumat pe deplin functia de agitator al ideilor si valorilor nationale”, sustine poetul. „Nicolae Costin a fost unul din pilonii de rezistenta ai Miscarii de renastere nationala. Activitatea sa de primar a fost la fel de remarcabila. El a schimbat fata orasului, a initiat cele mai importante reforme in oras. Stia sa modereze si sa argumenteze ideile sale in Consiliul municipal Chisinau si intotdeauna iesea invingator”, constata Ion Hadarca.

Actualul primar de Chisinau, Dorin Chirtoaca, era copil cand activa Nicolae Costin, dar acesta si acum ii serveste drept exemplu de corectitudine, patriotism si omenie. „Problemele la care se referea acum 17 ani Nicolae Costin sunt si astazi actuale”, spune primarul. „Pacat ca suntem si acum acolo, unde eram cand ne-a parasit Nicolae Costin. Atunci ei au reusit sa promoveze ideile nationale in timpuri mult mai grele. De ce acum sa nu ne reuseasca?”, se intreaba Dorin Chirtoaca.
Iuliana Gorea-Costin, sotia, considera ca n-a fost zadarnica jertfa de zbucium a lui Nicolae Costin. „El a dus cu sine spre Dumnezeu dorul romanilor basarabeni de reconectare la izvorul strabun. A venit in Miscarea de eliberare nationala printre primii, a fost vertical, a avut coloana vertebrala neaplecata in tot ceea ce tine de libertatea constiintei si promovarea valorilor democratice”, sustine Iuliana Gorea-Costin.

Pe 7 aprilie, in memoria primului primar democrat al capitalei, Primaria Chisinau intentioneaza sa dezveleasca o placa comemorativa si sa lanseze albumul „Ne vom intoarce intr-o zi”.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *