Ultima oră

Nicolae Negru: NATO şi independenţa noastră

Din respect pentru statutul neutru al Republicii Moldova, stipulat de Constituţia Republicii Moldova, România nu se va implica într-un eventual război moldo-rus, ci va privi ca un spectator, de pe celălalt mal al Prutului.

„Vreau să informez şi pe români şi pe moldoveni, şi cancelariile occidentale, aliaţii noştri că România nu are planificată în niciun fel apărarea Republica Moldova prin mijloace militare. Şi asta plecând chiar de la Constituţia Republicii Moldova care se declară stat neutru. Atâta timp cât suntem o ţară democrată trebuie să respectăm statutul constituţional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova", a declarat Traian Băsescu, replicându-i astfel premierului Victor Ponta, care şi-a manifestat preocuparea pentru sprijinirea Republicii Moldova în contextul evenimentelor alarmante din Ucraina.

Citită ad litteram, această declaraţie a lui Băsescu poate să dezamăgească pe mulţi. Referinţa la constituţie seamănă a formalism. În Constituţie nu se spune că Republica Moldova nu are dreptul să se apere, sau să apeleze la ajutor. Altfel ar trebui să desfiinţeze armata naţională. Va refuza Băsescu să ne ajute chiar dacă preşedintele, guvernul sau parlamentul nostru vor cere sprijinul României? Să nu ne grăbim cu concluziile, mesajul său nu e atât de simplu precum pare.

Singurul lucru pe care îl poate face România pentru Republica Moldova este să realizeze proiectele de interconectare energetică, adaugă Băsescu. „Cred că ceea ce ar trebui să-l preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la declaraţii la fapte. Eu nu am mijloace să fac ce trebuie făcut, mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie să dea prioritate, dacă vrea să ajute Republica Moldova, dacă vrea să apere Republica Moldova, proiectelor de interconectare energetică, fie că vorbim de cele două linii de 400 de kilovolţi, Iaşi-Ungheni-Străuşeni sau Suceava-Bălţi, fie că vorbim de finalizarea lucrărilor la gazoduct cât mai rapid şi extinderea acestuia de pe magistrala Iaşi-Ungheni până la Chişinău. Acestea sunt modalităţi prin care putem apăra Republica Moldova, pentru că altfel totul rămâne o demagogie", consideră preşedintele României.

Şi dacă trupele ruse ar reocupa teritoriul Republicii Moldova la ce ar folosi „interconectarea energetică"? Ar trebui să deducem că în momentul actual Băsescu nu vede vreun pericol de invadare a Republicii Moldova şi îi spune astfel premierului Victor Ponta, într-un mod specific, că situaţia e sub control, să nu se agite şi „să dea prioritate" proiectelor de interconectare energetică. Fiindcă România se află în campanie electorală, declaraţia lui Băsescu poate fi citită în cheie electorală.

Dar nu numai. E şi un îndemn către noi, cetăţenii Republicii Moldova, de a ne gândi la ce ne foloseşte neutralitatea în condiţiile actuale, de după Crimeea. E un mesaj cât se poate de actual şi important. Nu strică să ne gândim la propria securitate şi apărare, dacă suntem cetăţeni responsabili.

La timpul adoptării Constituţiei, în 1994, Republica Moldova şi-a proclamat „neutralitatea permanentă" şi a stipulat că „nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său", urmărind de fapt două scopuri: 1) obţinerea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană şi 2) confortul, liniştirea nostalgicilor, simpatizanţilor pro-ruşi. Primul scop ţinea de geopolitică şi politică externă, cel de-al doilea de politică internă şi chiar electorală. Partidul de guvernământ de atunci miza pe simpatia nostalgicilor.

Rusia nu şi-a retras trupele şi nici nu are de gând să le retragă, a declarat-o oficial, nu o singură dată, aşa că primul scop nu a fost atins. Astăzi, neutralitatea nu mai foloseşte decât unor scopuri electorale, şi este primejdioasă din punctul de vedere al securităţii Republicii Moldova. Dacă Rusia nu ne invadează azi, ne va invada mâine, iar fără ajutorul României, al NATO nu vom putea rezista. Să nu ne ascundem după deget: Putin vrea să refacă URSS-ul, independenţa Republicii Moldova este în pericol şi cei care nu recunosc acest lucru fie sunt miopi, fie nu ţin la independenţă, aşteptând, în taină, trupele ruseşti. A pleda în continuare pentru neutralitate în scopuri electorale este pur şi simplu o crimă de stat. Ucraina lui Ianukovici ne stă mărturie. Republica Moldova trebuie să înceapă demersul de aderare la NATO cu toate efectele ce decurg din această decizie. Ca semnificaţie istorică va fi un act similar declaraţiei de independenţă. De facto, e vorba despre curajul şi determinarea liderilor noştri politici de a reconfirma, în noile condiţii, declaraţia de independenţă a Republicii Moldova. 

Sursa: VoceaBasarabei.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *