Carte

Nicolae Roibu şi „Nevoia de oameni”

„Această ultimă carte, evidenţiază ceea ce are nevoie poporul nostru – omenie. Această capacitate a domnului Roibu de a atrage interlocutorul într-o horă a povestirilor, încurajează cititorul decepţionat şi sătul de politică, probleme economice şi presiunile din interior şi exterior şi-i dă o speranţă şi încredere în omenire”, comenta scriitorul şi companionul său, Vlad Pohilă. „Toate trec, toate se spulberă, dar există nişte cărţi-piloni, nişte cărţi care completează anumite goluri în istorie, iar această carte este unul dintre pilonii care vor rezista”, afirmă scriitoarea Claudia Partole.

Evenimentul a avut loc pe 23 noiembrie în incinta Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, într-o ambianţă intimă şi călduroasă alături de Vlad Pohilă, Constantin Tănase, Andrei Strâmbeanu, Claudia Partole, Ninela Caranfil, Vasile Iovu, Valeriu Cosarciuc, Ioana Căpraru, Ion Hadărcă şi alţii. Pe tot parcursul evenimentului, la fel cum a evidenţiat şi editorialistul Constantin Tănase, Nicolae Roibu, ca un jurnalist de formaţie veche, clasică, a stat mereu cu carnetul în mână, mereu scriind ceva, cu modestia şi cuminţenia care-l caracterizează, zâmbitor şi recunoscător pentru susţinerea de care s-a bucurat de la începuturile sale până în prezent.

„Domnul Nicolae Roibu este un caz unic la noi şi este un exemplu pentru publicistica noastră. Dacă vreţi să înţelegeţi cine este Roibu, imaginaţi-vă publicistica noastră fără el şi o să observaţi ce gaură mare o să rămână în lipsa lui”, menţiona maestrul Andrei Strâmbeanu. În acelaşi timp, scriitoarea Claudia Partole evidenţiază că „este nemaipomenit să lucrezi la TIMPUL şi să-i slujeşti timpului, iar Nicolae face cu fidelitate ambele lucruri şi este un norocos”. Cu această ocazie am aflat despre întâlnirea lor, pe timpul când încă erau elevi, iar cronicarul nostru i-a povestit doamnei Partole că pe lângă faptul că scria versuri, meditaţii, mai avea alte gânduri şi planuri. Atunci i s-a răspuns „Nicolae, eşti un scriitor, în formare, abia îţi începi zborul, să nu iei altă cale!”.


Nicolae Roibu

Talentul indubitabil al domnului Roibu de a intra în sufletul interlocutorului său şi a-l citi ca pe o carte a fost evidenţiat de toţi cei care au dorit să-i acorde câteva cuvinte de laudă. „Un adevărat maestru al acestei specii dificile, Nicolae Roibu realizează o paralelă a istoriei şi culturii române din Basarabia ceea ce nu poate oricine, iar el o face cu succes şi ştie să predispună interlocutorul la destăinuire, la spovedanie.

Mulţi scriitori, actori, cântăreţi, politicieni trebuie să-i fie recunoscători domnului Roibu pentru interviurile bogate şi pline de istorii frumoase”, afirmă Vlad Pohilă. Acelaşi lucru l-a scos în evidenţă şi actriţa Ninela Caranfil povestind despre faptul că ea nu se deschide oricui şi nu vorbeşte cu oricare, în timp ce „Nicolae o ameţeşte, o provoacă să-şi deschidă sufletul şi pe urmă nu se mai poate opri”.

Evenimentul a fost acompaniat de notele melodioase ale maestrului naist Vasile Iovu şi cântăreața Ioana Căpraru, astfel adăugând lansării de carte o nuanţă de sărbătoare.

Pe tot parcursul întâlnirii au vorbit oameni care îl cunosc pe Nicolae Roibu de la începuturile sale, totuşi, probabil că nimeni nu-l cunoaşte mai bine decât carneţelul său în care au fost create atâtea opere de excepţie care, cu siguranţă, reprezintă o comoară a patrimoniului nostru cultural.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *