Eveniment

Nicolae Semionov, rupt în bătaie. De ce?

„Au năvălit din toate părțile, ne călcau în picioare și ne amenințau cu moartea. Soția, speriată, striga și bătea la ferestrele apartamentelor, cerând ajutor. Ei au rupt hainele de pe ea și i-au smuls părul din cap. După loviturile în coaste, mie mi s-a tăiat respirația. Tușeam cu sânge. Băiatul meu s-a ales cu un hematom enorm la ochi, mi-e frică să nu-și piardă vederea. Așa ne-au dus pe ambii la spital”. Asta își amintește Nicolae Semionov despre teribila noapte spre 9 septembrie, care a umplut de groază satul rusesc Sofino…

Moldoveanul Nicolae Semionov din Sângerei a plecat în Rusia acum 16 ani, iar de 12 ani trăiește în satul Sofino, r-nul Ramenk. Este cunoscut și respectat în localitate, fiindcă, de câte ori cineva i-a cerut ajutorul, Nicolae nu a putut să refuze. De aceea, satul nu găsește nicio explicație pentru incidentul de sâmbătă. „Suntem șocați de cele întâmplate, căci îl cunoaștem pe Semionov ca pe un om bun, muncitor și săritor la nevoie. Eram la Moscova în acea noapte și am rămas perplex când, la întoarcere, l-am văzut pe Nicolae bătut măr…”, afirmă Denis Sirotkin, un rus născut la Sofino.

Urmărit până acasă

Cu cinci zile înainte de incident, când, venind acasă, a observat o mașină BMW 7, care l-a urmărit până la scara blocului, Nicolae nu s-a prea deranjat. Bucurându-se de stima sătenilor, el se simțea la Sofino în siguranță… Astăzi însă, reconstituind evenimentele, el presupune că în acea zi infractorii au căutat să afle unde locuiește. Fiindcă ceea ce a urmat nu seamănă nicidecum cu o simplă întâmplare, ci cu un atac bine planificat.

Sâmbătă, 8 septembrie, Nicolae și soția au mers la un mall împreună cu fiul lor, Ghenadie, în vârstă de 20 de ani, ca să-i cumpere acestuia niște haine. „Ne-am îmbrăcat frumos, căci am ieșit cu toată familia. După ce-am făcut cumpărăturile, am luat masa într-un local select. N-am consumat alcool, pentru că unu la mână – eram la volan, iar doi la mână în genere nu beau…”, susține Semionov. Din spusele sale, fiind weekend și ei fiind bine dispuși, au zăbovit în oraș până aproape de miezul nopții.

Bătaia a început ca în filme

Au ajuns acasă pe la ora 00.10. În fața blocului, soția sa și fiul au ieșit din mașină pentru a scoate lucrurile din portbagaj. Nicolae nu a reușit să iasă, căci în aceeași clipă i-a apărut în față o tractocicletă, căreia a încercat să-i facă loc și a cotit într-o parte. Se vede însă că tânărul necunoscut de la volanul ciudatului vehicul avea altă misiune decât să-și continue liniștit drumul. „Făcea niște gesturi din mână și eu crezusem că vrea o țigară. Când am deschis fereastra, a început să mă înjure. Mă chema afară. L-am rugat să aștepte să-mi parchez mașina. El a telefonat pe cineva, iar în momentul în care am ieșit, mi-a sărit imediat în cap. Fiind un om pașnic, încercam să-l liniștesc: „Stai puțin, nu bate! Ce ți-am făcut, cu ce te-am supărat?”. A sărit și fiul meu să-l oprească, când au năvălit ceilalți…”, ne relatează Semionov.
Semionov ne asigură că între sunetul pe care individul l-a făcut inițial și momentul în care au fost înconjurați din toate părțile de mașini a trecut cel mult un minut. Este încă un detaliu care arată clar că atacul a fost organizat. Astfel, din cele patru automobile apărute ca din senin, au coborât vreo șase bărbați, care fără multă vorbă… au început măcelul.

Poliția rusă confirmă declarațiile lui Semionov

La strigătele înspăimântate ale soției lui Semionov, unii vecini s-au trezit și au ieșit din case, ceea ce i-a înfuriat pe agresori. Aceștia au luat-o în răspăr, lovind-o cu cruzime, rupând hainele de pe ea și smulgându-i părul din cap. Oricum, ghinionul juca doar în defavoarea familiei Semionov. Puținii oameni care au ieșit erau niște bătrâni osteniți de viață, care nu puteau să facă altceva decât să țipe și ei… Maltratată și speriată, biata soție a lui Semionov bătea disperată la alte geamuri. Avalanșa de zgomote, probabil, a deșteptat unii oameni, care au chemat salvarea. Nicolae zăcea deja, ca mort, pe asfalt… „Nu puteam respira de pe urma loviturilor, dar ei mă amenințau că, de nu mă ridic, mă vor ucide și îmi vor da foc la mașină”, ne spune bărbatul.

Salvarea i-a luat urgent la spital pe Nicolae și pe fiul său. La fața locului a sosit și poliția. Evgheni Babakin, căpitanul de poliție care a înregistrat cererea familiei Semionov, este scump la vorbă: „Confirm că fapta a avut loc, dar la alte întrebări nu sunt abilitat să vă răspund”.

„Admit că au fost plătiți ca să ne bată”

Certificatul medical remis de spitalul din Ramensk arată că Semionov a suferit următoarele traume: comoție cerebrală, fractură a coastei, traumatism al cutiei toracice, al unui plămân și al nasului. Deși se afla într-o stare gravă, a doua zi, Semionov și-a luat fiul și s-au întors acasă. Nefiind cetățeni ai Rusiei, neavând asigurare medicală și nici câte o mie de ruble pe zi pentru internare, altă ieșire n-au avut. „Mă doare atât de mult maxilarul, încât nu mai pot mânca nimic”, ne spune Nicolae.
Să fi avut incidentul de sâmbătă vreo legătură cu declarațiile lui Semionov pentru TIMPUL despre preotul Țurcanu? La această întrebare nu găsește răspuns nici victima. El consideră totuși că atacul a fost pregătit din timp. Semionov afirmă că poliția i-a identificat pe doi dintre infractori. Șoferul tractocicletei ar fi șeful unei grupări criminale locale, iar unul dintre ai săi este nici mai mult, nici mai puțin, fost coleg de clasă al fiului său. „Băiatul ăsta ne-a cunoscut. Sunt convins că nu avea să ridice mâna, dacă n-ar fi fost altceva la mijloc. Nu pun mâna în foc că am fost bătuți la comandă, dar admit că acestor tineri li s-a plătit pentru aceasta. Și ei au venit mai devreme, au văzut că în apartamentul nostru nu e lumină, că mașina mea lipsește de la parcare și au decis să ne aștepte…”.
Ciudat pare și faptul că agresorii nu au sustras nici banii, nici alte bunuri ale familiei atacate. Am încercat să vorbim cu mai mulți vecini de-ai lui Semionov, dar aceștia au recunoscut că le este frică. Și fiul său, Ghenadie, ne-a spus doar atât: „Scuzați, nu vreau să vorbesc despre asta”.

„Toate vor merge contra mea”

Fără vreo aluzie la implicarea preotului Țurcanu în măcelul din Sofino, amintim că, acum o săptămână, acesta declara într-un interviu publicat pe site-ul Departamentului relații externe al Mitropoliei (DRE) că Semionov regretă că l-a vorbit de rău pe preot și vrea să-și ceară scuze public de la el. „L-am sfătuit să se adreseze la ziarul Timpul, dar să-l ocolească pe Păduraru…”, preciza clericul. La rândul său, solicitat de noi, Nicolae infirma categoric spusele lui Țurcanu: „Anume el m-a sunat și mă soma insistent să-mi cer scuze prin intermediul ziarului vostru, dar am refuzat”. Astăzi, Nicolae afirmă că, și după incident, preotul l-a sunat în repetate rânduri, dar el nu i-a mai răspuns la apeluri.
Solicitat de noi, părintele Ghenadie ne-a spus că află de la noi despre noaptea ce a îngrozit satul Sofino: „Serios? Cine a făcut prostiile astea? Nu poate să fie… Jur că n-am idee de treaba asta”. După un moment de tăcere, clericul a adăugat: „Pot să vă povestesc ce va urma. Pe mine mă tot sună un oarecare din Moldova, de la MAI, și vrea să vadă de ce eu n-am dat salarii acestor oameni. Acum o să se lege de mine oricum. Cine știe cine l-a bătut pe acesta, dar au să zică că eu am organizat. Toate vor merge contra mea”, a punctat părintele Ghenadie.
Tot săptămâna trecută Țurcanu ne spunea că Semionov a fugit din RM în Rusia, schimbându-și numele, după ce a săvârșit unele infracțiuni și Chișinăul l-a anunțat în căutare. Preotul ne-a asigurat că are și acte ce confirmă acest lucru. Încă nu ni le-a prezentat, așa că le mai așteptăm…

În cadrul investigației „Cele două fețe ale reprezentantului Mitropoliei Moldovei la Moscova”, publicată în TIMPUL acum trei săptămâni, Semionov declara că a efectuat lucrări de reparație la sediul DRE din Moscova împreună cu alte 18 persoane, că părintele venea la sediu beat, înjura, se lăuda că este prieten cu Alimjan Tohtahunov, alias „Taivancik”, iar în cele din urmă i-a amăgit de 360 de mii de ruble. Preotul Țurcanu, consiliat de ex-ambasadorul Andrei Neguța, este și șeful Centrului de adaptare pentru migranți din Moscova „Sf. Paisie Velicicovski”. Este și reprezentantul Mitropoliei la Patriarhia rusă, deși patriarhul Kiril nu l-a recunoscut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *