Actualitate

Nicolae Timofti a împlinit astăzi 70 de ani

 Bunicul său, Tudor Timofti, în 1940, sub amenințarea de a fi omorât de “noua putere”, a fost forțat să se retragă în minele Donbasului. A revenit în Moldova în 1946, dar fără dreptul de întoarcere la locurile natale. Se stabilește cu traiul, împreună cu familia, în satul Ciutulești, unde la 22 decembrie 1948 se naște Nicolae Timofti. La 6 iulie 1949, bunicul Tudor Timofti, cu soția și patru copii, sunt deportați în regiunea Amur, unde Tudor Timofti a decedat în 1953.

La 11 aprilie 1976 este ales judecător în fostul raion Frunze al orașului Chișinău, de unde, la 10 aprilie 1980, este transferat ca judecător la Judecătoria Supremă. În iunie 1990 este ales vicepreședinte al Judecătoriei Supreme – președinte al Colegiului Penal, reprezentant al colegiului judecătoresc.

După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, este numit președinte al Curții de Apel și destituit din această funcție în decembrie 2001.Din 1996 până în 2001 a deținut funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău și de Președinte al Asociației Judecătorilor.

După preluarea puterii de către PCRM în 2001, Nicolae Timofti a fost supus represiunilor din partea regimului Voronin, fiind retrogradat în funcție la Curtea de Apel Chișinău. Abia în anul 2005 a fost desemnat din nou, ca judecător al Curții Supreme de Justiție.

În 2009 a fost ales din nou, ca membru al Consiliului Magistraturii, iar în martie 2011 a fost ales ca Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

La 16 martie 2012, Nicolae Timofti a fost ales în funcția de președinte al Republicii Moldova cu 62 voturi a coaliției majoritare și cu un vot al deputatul neafiliat Mihai Godea . Partidul Comunist a refuzat să participe la vot.

În cei patru ani de mandat prezidențial Nicolae Timofti n-a încălcat niciodată Constituția, acționând în spiritul loialității față de legea fundamentală. Mandatul de Președinte a lui Nicolae Timofte s-a derulat in condițiile unei crize politice profunde. Cu toate acestea dumnealui a acționat în spiritul loialității față de constituție, respectând legea supremă, hotărârile Curții Constituționale și valorile statului de drept.

La 21 martie 2012 Nicolae Timofti a acordat primul său interviu în calitate de Președinte ziarului TIMPUL. Va propunem să citiți acest interviu, care la o distanță 6 ani arată și mai interesant. Interviul poate fi citit aici.

Redacția ziarului TIMPUL îl felicită pe dl Președinte Nicolae Timofti cu această frumoasă aniversare, dorindu-i multă sănătate și la mulți ani!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *