Ultima oră

Nicolae Timofti: Pentru asigurarea securităţii ţării este necesară apropierea de NATO

„În activitatea mea de şef al statului mă ghidez de prevederile Constituţiei. Legea Supremă a ţării, adoptată în 1994, stipulează că Republica Moldova este un stat neutru, care nu încheie alianţe şi pacte militare şi nu admite dislocarea trupelor militare ale altor ţări pe teritoriul său. Consider că, la adoptarea Constituţiei, autorii Legii Supreme şi votanţii ei au greşit introducând această prevedere de neutralitate, în condiţiile în care şi la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forţe militare străine”, a declarat preşedintele. Potrivit lui Nicolae Timofti, evoluţiile din regiune au demonstrat că această abordare trebuie revăzută şi Constituţia trebuie adaptată realităţilor unei lumi mereu în schimbare. În opinia sa, prezenţa armatei a 14-a a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană, în pofida voinţei autorităţilor constituţionale de la Chişinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituţia ţării.

Referindu-se la conflictul transnistrean, şeful statului a declarat că reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a autorităţilor de la Chişinău. O soluţie viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. „Suntem deschişi pentru un compromis rezonabil în acordarea unui statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, care ar oferi populaţiei din stânga Nistrului un nivel confortabil şi garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice. O lege în acest sens a fost adoptată de Parlament în anul 2005”, notat şeful statului. Nicolae Timofti a menţionat că actualul mecanism de reglementare, în formatul „5+2”, cu implicarea actorilor internaţionali, pe parcursul acestor ani s-a dovedit a fi ineficient, motiv pentru care este cazul să reflectăm asupra posibilităţii de eficientizare a tratativelor.

Cât priveşte parcursul european, şeful statului a declarat că autorităţile Republicii Moldova au iniţiat politici de modernizare şi dezvoltare a ţării, iar acest lucru este posibil doar prin implementarea standardelor Uniunii Europene, care şi-au demonstrat eficacitatea prin asigurarea unui nivel de viaţă ridicat pentru cetăţenii săi. Potrivit preşedintelui, o alternativă pentru această cale nu există. „Alegătorii moldoveni, prin votul exprimat în cadrul ultimului scrutin legislativ din noiembrie 2014, au demonstrat că susţin partidele care pledează pentru integrarea în UE. Toate partidele din parlament, cu excepţia Partidului Socialiştilor, care dispune de 25 de mandate din cele 101, susţin politica de apropiere de Uniunea Europeană. Noul Guvern condus de Chiril Gaburici are drept prioritare majoră integrarea ţării în spaţiul comunitar”, a notat preşedintele.

Întrebat despre alegerile recente din Găgăuzia şi amestecul Rusiei în procesul electoral, Nicolae Timofti a declarat că ingerinţa unor state străine în afacerile interne ale Republicii Moldova nu poate fi tolerată. „Înţelegem că interesul subit al emisarilor de la Moscova pentru alegerile din autonomia găgăuză urmăreşte alte scopuri, şi anume readucerea în discuţie a federalizării Republicii Moldova – o iniţiativă a Rusiei eşuată în 2004 prin respingerea de către Chişinău a aşa-numitului „Memorandum Kozak”. În calitate de şef al statului şi de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, voi întreprinde acţiunile necesare pentru ca Legea Supremă să fie respectată”, a conchis preşedintele.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *