Comentariu

Nimeni nu vrea să spună că a început războiul ruso-ucrainean

Nu e clar nici acum ce statut internaţional are Crimeea – Rusia a anexat provincia, dar deocamdată nimeni de pe scena internaţională nu s-a grăbit să recunoască această anexiune.

După „omuleţii verzi” din Crimeea au apărut separatiştii din sud-estul Ucrainei. Un amestec nediferenţiat de localnici şi mercenari exaltaţi de idei extremiste, veniţi de prin toată Rusia au aruncat în aer stabilitatea regională. Înarmaţi cu arme furate, conduşi de specialişti în războaie de gherilă vorbitori de limbă rusă – cine poate spune unde au fost pregătiţi aceştia? – separatiştii din estul Ucrainei nu au fost în stare să facă faţă unei operaţiuni militare a Kievului, bine pregătită şi coordonată. De câteva săptămâni încoace rezistenţa rebelilor separatişti din estul Ucrainei scade de la o zi la alta şi îşi pierd poziţiile una după alta. Dacă această situaţie ar mai continua, în câteva săptămâni operaţiunea militară de curăţire a estului Ucrainei ar fi încheiată. Se pare că nu vom afla ce planuri ar fi avut guvernul de la Kiev pentru stabilizarea regiunii pentru că Rusia pare hotărâtă să nu îi abandoneze pe rebeli.

În cursul acestei săptămâni au tot apărut ştiri care arată că în Ucraina intră dinspre Rusia numeroase coloane de tancuri, blindate şi camioane militare. Atenţia mass-mediei internaţionale a fost atrasă de povestea convoiului umanitar rusesc, însă ştirile despre coloanele militare ruse au primit o atenţie minimă. Parcă nimeni nu se grăbeşte să le vadă. Reţelele sociale sunt pline de fotografii şi filme, din când în când câte o ştire se strecoară anunţând lupte între militarii ucraineni şi coloanele de blindate venite din Rusia. Ca şi în Crimeea, trupele venite din est nu poartă însemne, nu îşi asumă identitatea naţională – deşi a apărut la un moment dat o ştire despre militari cu însemnele Rusiei în Ucraina şi există cazul paraşutiştilor ruşi capturaţi, dar în cazul lor există scuza că s-au rătăcit, cine ştie, aveau hărţi vechi.

În presa rusească au început să apară articole care vorbesc despre zeci de militari ruşi care nu şi-au mai contactat rudele şi apropiaţii de săptămâni întregi. Superiorii răspund că militarii sunt la nişte aplicaţii, dar sunt bine-sănătoşi, îşi vor contacta rudele după încheierea exerciţiilor. Şi totuşi în Rusia se răspândesc din ce în ce mai mult zvonurile despre militari morţi în moduri misterioase şi înmormântaţi în secret. Când numărul acestor morţi va atinge un punct critic – ceea ce se va întâmpla destul de curând dacă nu se găseşte o cale de oprire a luptelor – autorităţile de la Moscova vor trebui să recunoască adevărul. Un adevăr simplu: militari ai armatei Federaţiei Ruse au murit în luptă în Ucraina. Ceea ce s-ar traduce într-o expresie pe care toţi oficialii de nivel înalt se feresc s-o rostească – Federaţia Rusă este în stare de război cu Ucraina. Moscova încă vrea să păstreze aparenţele, însuşi Putin a spus că Rusia nu este parte a conflictului, însă morţii nu pot fi ascunşi multă vreme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *