Timpul.md

Economie 10 August 2021 | 16:06

Noi dezvăluiri din culisele pieței energetice din R. Moldova

 

Holding-ul „HORUS ENERGY” și concernul „Силовые Машины” s-au adresat organelor de drept după ultimele atacuri. Dezvăluirile directorului general Valentin Balan

Holding-ul „HORUS ENERGY” și concernul „Силовые Машины” s-au adresat organelor de drept în urma campaniei de defăimare inițiate recent împotriva celor două companii. Aceasta pare să fi fost lansată de doi concurenți neloiali ai Holdingului, cu posibila implicare a unui fost prim-ministru.

Din acțiunile anterioare și din informațiile pe care le dețin cele două companii care s-au adresat organelor abilitate, în spatele articolelor denigratoare și falsurilor apărute în unele surse mass-media se presupune că stau Alexandru Baltag, (SRL „Energy&Industrial Tehnology” din Republica Moldova) și Victor Slivinschi, SRL „Turboenergy Power”, din România). În această schemă ar putea fi implicat și fostul prim-ministru Chiril Gaburici, cu care cei doi sunt în strânsă legătură și care ar putea conduce din umbră această acțiune de denigrare și defăimarea a instituțiilor publice și a companiilor din sistemul energetic național. Scopul campaniei este de a influența rezultatele licitației privind modernizarea blocului energetic nr. 2 și reparația capitală a blocului energetic nr. 3, sursa 1, ale companiei „Termoelectrica” S.A. Acest proiect este mic, dar reprezintă pentru acești „băiețași” un important „bilet de intrare” în sectorul energetic, miza fiind viitoarele proiecte majore, de ordinul miliardelor, care sunt prognozate a fi implementate în Republica Moldova.

De menționat și faptul că Alexandru Baltag ocupă, din 2017 și până în prezent, funcția de director al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, creată de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. 

https://www.publika.md/aoam-are-un-nou-director-cine-este-alexandru-baltag_2971797.html

În paralel, Alexandru Baltag a ocupat și funcția publică de consilier al Viceprim-ministrului și Ministrului Economiei în domeniul cooperării economice internaționale în Republica Moldova, în perioada anilor 2018 și 2019, în timpul “guvernării Plahotniuc”, inclusiv în perioada când  Ministru al Economiei era Chiril Gaburici.

 https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=88416&lang=ro

La începutul lunii iulie, directorul general al „HORUS” S.R.L. a fost contactat de Alexandru Baltag, cu solicitarea de a purta o discuție împreună cu Victor Slivinschi și Chiril Gaburici, fost prim-ministru al RM.  În cadrul întâlnirii, dlui Balan i s-a solicitat să ia cele două companii într-un consorțiu și să participe la licitație împreună cu „Energy&Industrial Tehnology” SRL și  „Turboenergy Power” SRL.

„Au propus ca cele două companii pe care le administrează să fie incluse în consorțiul S.R.L. „HORUS” - S.A. „Силовые машины”, ca  membri de consorțiu, ori să fie exclusă S.A. „Силовые Машины” din consorțiu. În caz contrar, aceștia au declarat că vor da o lecție și vor crea impedimente pentru buna participare a consorțiului „HORUS – Силовые Машины” la licitație”, comunică Valentin Balan.

Administrația companiei „HORUS” S.R.L și S.A. „Силовые машины” a respins „oferta ingenioasă”, deoarece consorțiul are toate componentele necesare și poate face față tuturor provocărilor privind realizarea proiectului de modernizare, fără să fie nevoie de a crea un „trio” sau „quatro” cu alte companii.

„Reieșind din specificul sectorului energetic, care necesită perseverență maximă și implicare 24/24, compania HORUS s-a menținut pe piață, în toți acești 25 ani, datorită multiplelor sale investiții în personal, tehnologii, spații comerciale și hale de producere. Din cele expuse anterior, în opinia mea, condițiile de participare la licitația de modernizare a celorlalte blocuri energetice ale SA „Termoelectrica” sunt destul de drastice atât din punct de vedere tehnic, cu aplicarea soluțiilor eficiente și sigure pentru funcționarea fiabilă a utilajului energetic, cât și economico-financiar, cu garanții bancare de milioane pentru buna funcționare a utilajului modernizat.

Pentru S.R.L. „Energy&Industrial Tehnology” și SC „Turbo Energy Power” S.R.L., companii care nu au nici experiența necesară, nici suport tehnic, și nu întrunesc condițiile documentației de achiziție pentru realizarea cu succes a proiectelor în sectorul energetic, singura șansă de câștig este alipirea la un concern care face față condițiilor aplicabile licitațiilor internaționale. Ba mai mult, S.R.L. „Energy&Industrial Tehnology” are zero activitate, fapt confirmat de situația sa financiară. Informația este publică”, potrivit directorului „HORUS” S.R.L., Valentin Balan.

Sursa https://www.infodebit.md/?raport_financiar=1&idnp=1013600032185

După ce ambii membri ai consorțiului „HORUS - Силовые Машины” au  refuzat „parteneriatul dubios”, a fost lansată campania mediatică de denigrare.

”Ne confruntăm cu „spionaj industrial” și concurență neloială. Campania de denigrare a brandului HORUS Energy continuă, iar din acest motiv ne-am adresat organelor de drept cu solicitarea de a stopa aceste ilegalități”,  declară  Valentin Balan.

„Lipsa de resurse și capacitați în implementarea proiectelor energetice de către companiile lui Alexandru Baltag și Victor Slivinschi au dat peste cap, în perioada 2019 – 2020, câteva proiecte în România https://buletin.de/bucuresti/elcen-data-in-judecata-de-firma-care-modernizeaza-cet-sud-societatea-acuza-managementul-defectuos-si-avarii-la-echipamente-necontractate/,  atunci când în București a fost paralizată alimentarea cu energie termică, în plin sezon de încălzire. Compania ELCEN a suferit atunci pierderi importante, de zeci de milioane de euro, din cauza nefuncționării în cogenerare a trei blocuri energetice de 100 MW. Mai mult, în plin sezon de încălzire, din cauza  lipsei capacităților de producere a energiei termice, compania ELCEN a fost nevoită să închirieze, de la sectorul privat, surse de energie de aproximativ 175 MWt (150 Gcal/h) (https://buletin.de/bucuresti/exclusiv-elcen-a-repornit-instalatii-vechi-inchise-acum-patru-ani-din-cauza-investitiilor-intarziate-acestea-nu-au-fost-verificate-nu-au-autorizatie-iar-aparatura-de-monitorizare-a-noxelor-la-c/)

Un alt caz care ilustrează situația companiei „Turboenergy Power”  este și refuzul organizatorilor unei licitații de a accepta această companie la concurs, pe motiv că „Ofertantul nu întrunește cerințele de evaluare de experiență generală și specifică în construcții și cerințele financiare conform Documentului de licitație” - mei.gov.md/sites/default/files/contract-award-c_1.7_ncb.pdf  

S.A. „Termoelectrica”, la fel, a introdus compania „Turboenergy Power” SRL în lista de interdicții, după ce aceasta a livrat echipament care pune în pericol securitatea energetică națională

https://www.termoelectrica.md/ro_RO/lista-de-interdictii/

„Consider că răspândirea informațiilor false și calomnioase au scopul de a încerca eliminarea  companiei «HORUS» SRL si «Силовые машины» din proiectele energetice de anvergură, aflate în faza activă de implementare.  Mă adresez organelor de drept cu solicitarea de a se autosesiza, interveni și trage la răspundere penală persoanele vinovate”, menționează Valentin Balan.

Amintim, în perioada 22-26 iulie, câteva instituții mass-media din Republica Moldova au publicat informații defăimătoare, mincinoase și neprobate la adresa companiei „HORUS” și a directorului companiei, Valentin Balan. Atacurile au fost lansate exact în perioada desfășurării licitației RFB no. 9134-MD B1.1 pentru modernizarea blocului energetic nr.2 și reparația capitală a blocului energetic nr. 3, Sursa 1, din Chișinău, și la scurt timp după amenințările care se presupune ca ar fi venite din partea companiilor S.R.L. „Energy&Industrial Tehnology” și SC „Turboenergy Power” S.R.L.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus