Actualitate

Noi putem schimba planurile lui Obama si Putin

Interviu cu Mihai Ghimpu, presedintele interimar al R. Moldova, presedintele parlamentului si presedintele in exercitiu al CSI.

– Dle presedinte, in timpul guvernarii comuniste, Opozitia il critica pe Voronin ca este si presedinte de stat, dar si de partid. Daca veti detine mai mult timp interimatul, veti renunta la sefia PL?

– Conteaza valorile promovate de catre un presedinte, dar nu faptul daca este sau nu sef de partid. Noi am avut si presedinti nemembri de partid, care au folosit la maximum toate parghiile posibile, inclusiv cenzura, pentru a se mentine la putere. In cazul meu, nici vorba nu poate fi ca voi detine interimatul o perioada mai lunga de timp. Constitutia nu stabileste termenul de emitere a decretului de dizolvare a parlamentului, in cazul nealegerii presedintelui, dar eu sunt convins ca vom alege seful statului pana la 11 noiembrie. Avem mai multe parghii in acest sens.

– Cunoasteti macar un singur deputat comunist care va vota pentru Marian Lupu?

– Ei nu vor fi opt, dar mai multi. Daca, insa, comunistii isi doresc cu orice pret anticipate, sa stie ca ei singuri isi taie craca de sub picioare, vorba proverbului, caci noi vom modifica Codul Electoral si vom oferi dreptul de vot tuturor cetatenilor, inclusiv celor de peste hotare. Comunistii trebuie sa analizeze foarte bine situatia, fiindca, daca acum au 48 de mandate, ar putea pe urma sa se aleaga doar cu vreo zece. Saracia in care ne aflam este meritul lor si ei trebuie nu doar sa ne multumeasca ca ne-am inhamat pentru a o lichida, dar si sa puna umarul pentru a scoate republica din criza. Doar in campania electorala ei se declarau cei mai mari patrioti. Daca nu-i intereseaza viitorul statului, atunci sa se gandeasca la viitorul partidului din care fac parte si la esecul pe care l-ar suporta la eventualele anticipate.

– Daca, totusi, nu se vor gasi cele opt voturi, veti organiza referendumul cu privire la alegerea sefului statului de catre cetateni sau exista si alte variante?

– Avem o alta solutie, legala si constitutionala, pe care nu pot si nici nu vreau sa v-o spun. Chestiunea cu referendumul dureaza, dar noi nu avem timp. De aceea, sunt absolut convins ca alegeri anticipate nu vor avea loc in niciun caz.

– In campania electorala PDM si PLDM declarau ca referendumul va avea loc oricum. Ati renuntat la ideea asta?

– Urmeaza sa discutam in cadrul AIE, daca vom avea o republica parlamentara, prezidentiala sau semi-prezidentiala, dar eu cred ca acum avem alte prioritati. Noi trebuie mai intai sa platim pensiile si salariile, sa functioneze institutiile statului, sa combatem coruptia si crima organizata, sa lichidam saracia, sa cream conditii pentru economie libera, care va asigura cetatenilor conditii decente de trai. Au mai ramas doua-trei zile pana vom avea guvern, iar atunci lucrurile se vor aranja.

– Unii cetateni se arata foarte nemultumiti ca, odata cu venirea noii guvernari, s-au majorat deja preturile la transport si apa. Cred ca aceste lucruri, care se vehiculeaza intens si in presa comunista, necesita o explicatie clara de la dvs.

– Decizia a coincis cu venirea noii guvernari, dar subiectul era pe ordinea zilei in CMC mai bine de jumatate de an. Chiar si dupa majorare, tariful la apa in Chisinau este mai mic chiar aproape de doua ori decat cel din raioanele republicii. Dincolo de aceasta, lumea trebuie sa inteleaga ca noi ne aflam in dilema – ori urmam politica partidelor precedente, care, pentru a se mentine la putere, au saracit intreprinderile statului, ori facem reforme, pentru ca maine sa ne fie mai usor. RM nu are viitor fara reformele necesare si eu ma bucur ca CMC a constientizat faptul ca e mai bine sa facem reforme decat sa amagim populatia, pentru ca maine sa fim si mai saraci. „Apa-Canal” si Regia Transporturi se afla in pragul falimentului, dupa ce comunistii nu au tinut cont de evolutia fireasca a acestor domenii, ci de propriile lor interese. Problema cea mare este ca cetatenii sunt saraci si n-au de unde plati, dar nici „Apa-Canal”, si nici Regia Transporturi nu au bani. Si asta nu e problema primarului, pentru ca nu el dezvolta economia, dar cei care au guvernat pana acum. Pe om nu-l intereseaza cat costa biletul sau apa, daca are un salariu decent. Sunt de acord ca decizia adoptata de CMC este in detrimentul nostru politic, pentru ca a ramas foarte putin pana la alegerile locale din 2011. Care primar si-ar asuma aceasta raspundere, inainte de alegeri? D. Chirtoaca insa s-a gandit nu la soarta sa, dar la cetateni. Fara reforme, nici ajutor extern nu vom primi. M-am intalnit cu reprezentantii UE in RM, Kalman Mizsei si Cesare de Montis, si i-am rugat sa ajute cumva parlamentul, care a ramas doar cu creioane si hartii, dupa devastarea cladirii, organizata de puterea comunista. In replica, Cesare de Montis mi-a spus ca, in ultimul an, RM nu a intreprins nimic din reformele promise UE. El mi-a sugerat foarte clar ca vom avea sustinerea UE numai daca vom realiza reforme. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca avem datorii foarte mari si ca nu putem trai vesnic numai in baza imprumuturilor. Voronin minte cu nerusinare cand afirma ca datoria externa a RM a scazut in ultimii ani.

– Care este datoria externa a RM?

– Voronin ne minte cu PIB-ul, dar in 2001, datoria externa era de 1,5 mlrd. euro, iar acum e de peste 4 mlrd. euro. Deficitul bugetar e de peste 5 mlrd. lei, au scazut importul si exportul. Singura sansa este sa dezvoltam economia, sa nu traim doar din impozitele indirecte de la vama si din remitente. Trebuie sa fim constienti ca reformele nu intotdeauna sunt pe placul oamenilor, care, de regula, conservatori, se multumesc cu ce au, decat sa accepte schimbarea. Insa noi azi nu avem altceva decat saracie. Oare acestea sunt pensii si salarii? Eu tare ma rog Domnului ca sa nu se repete anul 1994, cand cetatenii s-au speriat de reforme si au votat agrarienii, adica nomenclatura comunista. In acel an negru, in loc sa mergem inainte, noi ne-am intors inapoi. Acum ni s-a oferit a doua sansa. Daca nu o vom folosi, vom ramane iarasi in mizerie si saracie.

– Daca reformele vor conduce la unele majorari de preturi, lichidarea coruptiei la nivel de stat si a spalarii masive de bani ar trebui sa reduca alte preturi. De exemplu, vor scade preturile la carne, gaze, peste si alte produse, care se importa prin scheme frauduloase, ajungand la consumatorul final la preturi exagerate?

– Noi vom distruge aceasta caracatita. Ne trebuie insa timp pentru ca nu e usor sa demolezi o schema construita, pas cu pas, opt ani de zile. E vorba de starpirea monopolului Puterii asupra acestor afaceri si de crearea conditiilor pentru o economie libera. In conditii de concurenta, cand la putere nu va mai fi banul, preturile vor trebui sa scada. Avem mult de lucru in aceasta directie, dar vom reusi.

– Comunistii au taraganat convocarea primei sedinte a parlamentului, probabil, cu scopul de a va pune in incapacitatea de plata a pensiilor si salariilor. Saptamana trecuta, insa, FMI a promis ca va acorda un credit RM, care, potrivit unor deputati, ar putea valora intre 300-500 mln. euro. Care sunt conditiile puse de Fond in schimb?

– Prevedeam ca Voronin va taragana o luna intreaga pana la convocarea sedintei, caci ei plateau salariile si pensiile doar din datorii. Asta nu este politica, ci minciuna. Nu vreau sa discutam conditiile FMI, dar repet ca, fara implementarea reformelor, nu vom primi bani de la institutiile financiare internationale. FMI nu acorda credite fara a avea garantii ca statul implementeaza reforme democratice. Mai mult, structurile europene nu sprijina statele ce instaureaza dictatura, cenzura si nu respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Garantez ca este categoric exclusa situatia ca cetatenii sa nu-si primeasca pensiile si salariile.

– Ati mai aflat ceva despre creditele promise de China si Rusia? In cadrul ultimei intalniri pe care ati avut-o cu ambasadorul rus Kuzmin, n-ati abordat acest subiect?

-Nu, dar nici nu cred ca s-au semnat unele acorduri in aceasta privinta. Au fost doar declaratii de manipulare a cetatenilor, inainte de alegeri. Anterior, la o alta discutie cu dl ambasador Kuzmin, i-am explicat ca orice stat, care da un credit altuia in campania electorala, il acorda, de fapt, ajutor partidului de guvernamant de aici, pentru a se mentine la putere. Kuzmin a negat: „Nu, creditul a fost destinat RM, nu PCRM”. O sa vedem…

– Dle presdinte, pana acum comunistii au cedat functii si altele, dar ultimul bastion care nu se lasa zdruncinat este televiziunea si radioul national, unde dvs. vi se face o alura de unionist, de distrugator al relatiilor cu Rusia s.a.m.d…

– Vreau sa mai abordez o data subiectul cu „unionismul”. Adica, daca sunt „unionist”, sunt dusman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate si de situatia de la televiziune. El se proclama patriotul acestui stat, desi e foarte rusinos si periculos sa te afli in fruntea statului si sa promovezi minciuna sovietica, manipuland oamenii de rand. Eu n-am venit in politica pentru functii. Eu am intrat in Miscarea de eliberare nationala, ca sa lupt pentru adevar si dreptate. Noi cunoastem foarte bine ce ni s-a intamplat in 1940, cand URSS, ocupand acest teritoriu, nu putea sa spuna ca a eliberat romanii de sub romani. Ca sa-si argumenteze ocupatia, sovieticii au inventat natiunea moldoveneasca…

– Fiti, va rog, atent, ca sa nu provocati vreun scandal.

– Sa spuna tot ce vor, pe mine putin ma intereseaza. Faptul ca eu pledez pentru adevar si dreptate, pentru identitatea mea, nu inseamna ca sunt impotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federatiei Ruse! Relatiile bune cu Romania nu inseamna relatii proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii in jurul adevarului. Cuvantul „unire” vorbeste de la sine, este unul cu conotatii pozitive. Sa unim cu totii lucrurile bune si frumoase, adevarul si dreptatea, si atunci vom avea doar de castigat. Dar ce am castigat, avand la conducere oameni care stiau ca limba e romana si ca noi suntem romani, dar au recunoscut acest adevar doar dupa ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit sa manipulez cetatenii, ci sa le spun adevarul.

– Declaratiile dvs. vor fi interpretate de unele mass-media ca o chemare la unirea RM cu Romania.

– In primul rand, eu sunt presedintele PL, care are un program, pe care sunt obligat sa-l respect si sa-l promovez, iar acest program nu prevede unirea cu Romania. In al doilea rand, PL face parte din AIE, cu care am semnat un acord si ne-am asumat un program de guvernare – eu sunt liberal si democrat, om de echipa. In al treilea rand, azi RM are nevoie, intai de toate, sa scape de saracie, care e cea mai grava problema a noastra. In al patrulea rand, noi vrem sa ne integram in UE, iar acest lucru il putem face doar ca stat independent. Eu nu sunt „unionistul” cu bata in mana, ca Voronin, dar vreau sa mi se respecte viziunile, la fel cum eu respect opiniile celor care gandesc altfel. In al cincilea rand, nu Voronin a votat pentru independenta RM, nici Stepaniuc, nici Misin, nici Tkaciuk si cu Reidman. Am facut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, solutionarea problemelor cetatenilor, libertate, justitie independenta – toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Barfele lor sunt speculatii, folosite de comunisti din 1988 incoace, pentru ca ei nu au alte argumente, nu sunt capabili sa faca politica, sa adopte reforme. Ei cred ca vorbele lor prind la ucraineni, bulgari, rusi etc. Dar ce au casigat etniile, care au crezut comunistilor pana acum? Daca credeau in noi, sunt convins ca azi eram sa fim cu totii cetateni ai UE.

– Cu toate acestea, inca cel putin patru ani, termenul de limba moldoveneasca din Constitutie nu va putea fi schimbat, deoarece nu veti intruni in parlament 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea art. 13.

– Cand a fost adoptata Legea cu privire la functionarea limbilor, si Constitutia, era necesar ca limba noastra romana sa fie readusa in viata publica. Acum, dupa cum observati, toata lumea e constienta ca vorbim romana. Statul e obligat sa aduca legea la viata de azi, dar intr-adevar nu vom avea posibilitatea s-o facem. Insa nu aceasta e important acum. Trebuie sa punem punct speculatiilor ce tin de limba si identitatea noastra, folosite de comunisti pentru a se mentine la putere si sa ne apucam de solutionarea problemelor economice, sa cream conditii de trai si celor care vorbesc romana sau rusa, ucraineana sau bulgara, poloneza, ivrit sau gagauza. Pastrarea in Constitutie a sintagmei „limba moldoveneasca” va ramane o pata pe seama celor care s-au declarat patrioti ai RM, dar au promovat politica sovietica, adica minciuna.

– Ziceam ca politica Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) ne arata ca PCRM se pregateste de anticipate. Ce va intreprinde parlamentul, pentru a stopa cenzura comunista din Dealul Schinoasei?

– Eu am crezut ca, odata cu anuntarea rezultatelor alegerilor, conducerea TRM va intelege ca votul cetatenilor inseamna nemijlocit schimbare si va inceta sa slujeasca comunistilor. Dar ei au dat dovada ca sunt mai atasati comunistilor decat in perioada guvernarii. Ei continua sa manipuleze cetatenii, sa-i amageasca, iar prin ultimele declaratii au demonstrat ca fac de-acum si politica. Asta inseamna ca trebuie, in sfarsit, sa luam masuri. Nu lor le apartine decizia in ultima instanta. Nu vom admite ca TRM sa-si bata joc de alegatorii nostri, de puterea din stat si de tot ce inseamna bunul- simt. Votand pentru noi, cetatenii au votat si pentru o televiziune publica, ca sa fie corect informati, dar nu manipulati. Nu-i departe ziua in care vom face, in mod legal, ordine in Dealul Schinoasei. Problema lor nu consta in faptul ca se pregatesc de anticipate, dar in dependenta dlui Todercan de comunisti. El a facut tot ce a vrut la „Moldova-Film”, iar acum face ce vrea aici. Poate ca in suflet isi doreste si el alta politica, dar este deja foarte dependent de comunisti si intelege ca va pleca odata cu ei. Guvernantii vin si se duc, dar legea ramane.

– Cum si cand va fi schimbat procurorul general?

– Nu este nicio problema in a schimba procurorul general. Nu vorbesc acum ca presedinte, dar ca simplu deputat. Eu nu accept sa avem in fruntea Procuraturii un cetatean care nu a slujit legii, dar celor care au fost la putere. Democratie inseamna altceva – cei care au functii trebuie sa slujeasca statului, legii si cetatenilor. Daca altii au slujit puterii, locul lor e in alta parte. Lumea de mult asteapta dreptate pe acest pamant.

– Pana acum, PL opta pentru iesirea RM din CSI, dar acum dvs. sunteti presedinte in exercitiu al Comunitatii. In aceasta calitate, degraba veti conduce Summitul CSI la Chisinau. Cum sa intelegem aceasta schimbare?

– Directia noastra ramane UE, nici nu se discuta. Si in programul PL scrie ca pledam pentru integrarea in UE, in defavoarea CSI. Insa, in situatia creata, noi promovam programul AIE, dar nu cel al PL. Este adevarat ca suntem patru partide cu viziuni diferite, dar am format o coalitie de guvernare care se bazeaza pe consens.
De aceea, daca suntem in CSI, si aceasta nu ne impiedica in calea noastra spre Europa, cred ca nu este foarte important sa iesim. Chiar daca niciodata in viata nu mi-am imaginat sa fiu presedinte in exercitiu al CSI, acum imi asum responsabilitatea sa conduc summitul. Ambasadorul Kuzmin m-a anuntat ca Serghei Nariskin, seful Administratiei Kremlinului, a solicitat pentru saptamana aceasta o intalnire cu mine, care, probabil, tine de organizarea summitului. Sa fiu inteles corect – datoria mea este sa ma gandesc la interesele statului nostru, iar politica inseamna ca vei rezolva problemele de viitor, daca rezolvi problemele existente in prezent.

– Cum vor decurge in continuare relatiile RM cu Rusia, inclusiv in privinta diferendului transnistrean? Sa nu uitam ca, dupa alegerile din 29 iulie, Smirnov i-a chemat pe ostasii transnistreni sa-si pregateasca armele…

– Relatiile cu Moscova trebuie sa fie bune, iar declaratia lui Smirnov este una populista. Asemenea afirmatii nu mai prind, ca in anii 1989-1990. Am discutat cu cetateni din stanga Nistrului, care regretau ca n-au invatat grafia latina, ca sa se descurce mai bine in Europa. Smirnov, ca si Voronin, stie ca Ghimpu a votat si pledeaza pentru integritatea RM. Imi doresc sa schimbam lucrurile in partea dreapta a Nistrului, ca sa functioneze democratia si sa revina zambetul pe buzele oamenilor si atunci lucrurile se vor schimba si dincolo.

– Credeti ca Voronin a propus recent AIE formarea unei republici in stanga Nistrului din proprie initiativa sau la indicatiile Moscovei?

– Voronin multe o sa ne mai spuna. El isi cauta tot felul de sloganuri numai pentru a minti electoratul, ca sa prinda mai bine minciuna ca Ghimpu e „unionist”. El crede ca PCRM mai are vreo pondere. Nu, partidul lui a murit pentru totdeauna! Gata! Epoca comunismului la guvernare s-a incheiat – comunisti vom avea, dar ei nu vor mai guverna, orice ar face Voronin. RM este un stat independent suveran, unitar si indivizibil, iar statutul regiunii transnistrene este prevazut in Constitutie. Respectiv, problema trebuie solutionata, conform Constitutiei.

– Totusi, in opinia dvs., care e solutia optima pentru rezolvarea conflictului transnistrean?

– Dezvoltarea RM si crearea unui model atractiv pentru concetatenii nostri din stanga Nistrului este solutia optima. Cu siguranta, ei vor fi mult mai atrasi de prosperitate, de libera circulatie in Europa, de posibilitatea gasirii unui loc de munca platit decent, de un viitor sigur in cadrul UE. Misiunea noastra este sa construim un asemenea viitor si sa-l propunem si celor din stanga Nistrului. Depinde si de Rusia, dar odata ce a recunoscut independenta RM, Moscova trebuie sa nu ne impuna reguli, sa-si retraga armata si sa ne respecte drepturile.

– Bine, dar Rusia a recunoscut si independenta Georgiei. Sa nu facem abstractie si de faptul ca Rusia este o forta mondiala, care nu va ceda nimic, atata timp cat va avea aici interese.

– E adevarat, dar situatia noastra depinde nu doar de interesele Rusiei, dar si de persoanele care conduc RM. Sunt doua lucruri diferite daca avem o conducere loiala Moscovei sau una devotata acestui stat. Nu vreau decat ca Rusia sa ne respecte drepturile, asa cum i le respectam noi. Suntem state diferite, in ceea ce priveste numarul populatiei, teritoriu, bogatii si arme, dar in drept suntem egali. Mentinerea Transnistriei pentru a putea influenta asupra viitorului nostru este o greseala a Federatiei Ruse. Dar noi vom realiza viitorul pe care ni-l dorim.

– Autoritatile de la Chisinau pot decide orice, dar sferele de influenta sunt stabilite de marile puteri. Credeti ca noi, de exemplu, am putea incurca planurile lui Obama si Putin?

– Eu cred intr-o societate democratica. Daca noi, cetatenii acestui stat, vom lua o decizie democratica, si presedintii Obama si Putin sunt obligati s-o respecte. Da, noi putem sa schimbam planurile lor si acesta este un drept al nostru, care ne apartine si pentru care pledeaza si ei. Chiar daca Rusia a declarat deschis ca are interese in zona aceasta, eu stiu ca interesul meu este al cetatenilor pe care ii reprezint. Impreuna cu AIE, suntem obligati sa promovam mai intai de toate interesele statului RM.

– Dle presedinte, sunteti cunoscut ca o fire impulsiva, care faceti deseori declaratii neasteptate, iar altii va numesc „Jirinovski al Moldovei”. N-ati apelat la serviciile unui imagemaker?

– Nu, si nici n-am nevoie. Prefer ca cetatenii sa ma cunoasca asa cum sunt si, daca se poate, asa si sa ma accepte. Inteleg ca impulsivitatea este un neajuns pentru un politician, dar depinde si de situatii. Daca in fata mea stau oameni cu care ma inteleg si nu spun minciuni, eu ma simt bine. Cand e vorba de adevar, dreptate, respect, corectitudine, eu sunt linistit. Dar daca am vorbit normal cu cineva si el se intoarce si toarna minciuni, sigur ca reactionez altfel. Cel mai greu imi este sa suport minciuna, tradarea, lasitatea. Si atunci devin impulsiv. asta e caracterul meu si recunosc ca mai bine nu-l aveam, dar Dumnezeu ne-a facut diferiti. Slava Domnului ca doar asta mi-e neajunsul.

– Ce se va intampla cu lucrarile de reconstructie ale cladirilor devastate pe 7 aprilie? Ce ati decis, dupa ce ati vizitat edificiul parlamentului?

– I-am cerut ministrului Baldovici actele, dar el mi-a dat o hartie, in bataie de joc. I-am solicitat repetat tot proiectul si sursele de unde vin banii. Am aflat ca majoritatea celor 65 de mln. de lei, alocati pana in prezent in reconstructie, au venit de la „Moldtelecom” si „Banca de Economii”, care au fost impuse de Voronin sa acorde finantare. Am intrebat la Ministerul Finantelor ce facem mai departe, dar ei au zis ca trebuie introduse modificari in buget… Inseamna ca nu mai au interesul sa terorizeze agentii economici si ne lasa pe noi sa ne descurcam. Ramane sa vedem proiectul si sa-l discutam in cadrul AIE.

– Se spune ca Voronin, crezand ca va fi seful parlamentului, si-a tras un birou de jumatate de etaj, de care acum veti profita Dvs. L-ati vazut?

– Pe mine nu ma bucura asemenea lucruri. Da, am vazut si eu ca biroul dorit de Voronin este mult mai mare decat a fost. Trebuie sa revenim la aceasta problema, iar biroul sa fie adus la dimensiunile firesti.

-Va multumim pentru interviu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *