Opinii și Editoriale

Noi suntem Opozitia

Daca (ne)alegerea presedintelui pe 20, 28 mai si 3 iunie 2009 a fost testul de maturitate al Opozitiei, alegerile anticipate vor proba gradul de maturitate, consecventa si responsabilitate al alegatorilor. Opozitia a trecut cu cinste acest test si exact in acest mod trebuie sa ne comportam si noi pe 29 iulie.

Conditia principala pe care a pus-o electoratul in fata Opozitiei parlamentare a fost ca aceasta sa nu voteze un presedinte comunist. Adica, sa nu repete actul rusinos de la 4 aprilie 2005. Atunci, tradarea a constat in faptul ca unele partide au avut un mesaj electoral suta la suta anticomunist, dar cand au ajuns in parlament s-au dat cu comunistii. In 2009, cei 41 de deputati liberali au spalat, daca vreti, obrazul patat al Opozitiei de ieri, demonstrand ca in R. Moldova a aparut o clasa politica noua, care nu separa politica de moralitate. Altfel zis, cei 41 de deputati si-au dorit mai mult decat 41 de mandate, ei s-au solidarizat in ideea de a scoate R. Moldova din haosul politic si mlastina economica, de a o aduce in randul tarilor civilizate. In mod normal, pe 29 iulie, ar trebui sa urmeze solidarizarea noastra, a celor care au votat pentru PLDM, PL si AMN. Acum mingea se afla pe terenul nostru, al alegatorilor, acum noi suntem Opozitia.

Cei 41 de deputati au trecut cu bine prin toate „vamile”, fara sa-si vanda sufletul. Cat a insemnat numai suma de cinci milioane de euro, vehiculata peste tot, in schimbul asa-numitului „vot de aur”! Mai multi deputati din Opozitie au relatat presei prin ce metode au incercat sa-i corupa cei care aveau mare nevoie de votul lor. Ei au rezistat, nu ne-au inselat asteptarile.

Acum e randul nostru sa rezistam. Acum noi, alegatorii, trebuie sa trecem anumite „vami”. Dupa esecurile suportate in „negocierile” cu Opozitia, Puterea si-a indreptat toate tunurile propagandistice asupra noastra. Aceste tunuri bubuie incontinuu, in speranta ca ne vor schimba optiunile electorale exprimate pe 5 aprilie. De la ecranele TV, din toate difuzoarele se aud vocile a tot felul de manipulatori. Unii striga: „Sa ne aparam patria!”, de parca ar da turcii peste noi. Altul isi duce mana la ochelari si striga acelasi lucru, doar ca isi schimba glasul: „Razboiul politic trebuie oprit!”. De ce nu ne spune si cine l-a pornit? Al treilea se inscrie in cursa electorala, stiind din start ca nu va trece pragul, dar, cel putin, va fura niste voturi de la cei care nu l-au acceptat pe „lista nationala”. Al patrulea a ramas doar cu firul alb al martisorului, pe cel rosu l-a pierdut in campania precedenta, dar e si el gata de lupta: „Timpul renovarii a venit!”. Frumos, numai ca trenul a cam plecat pentru astfel de politicieni… Pe scurt, toti ne sucesc mintile in fel si chip, toti vor sa uitam de adevarata opozitie – PL, PLDM si AMN – si ne implora sa votam ciorile de pe gardul lor!

De aceea zic ca in aceste zile, cei care au ales Opozitia liberala, trec exact prin aceleasi vami, ca si cei 41 de deputati. Europa se uita la noi si se intreaba: sunt moldovenii un popor cu vocatie europeana? Si daca da, ce vor alege pe 29 iulie – libertatea sau dictatura, bunastarea sau lanturile? E momentul sa demonstram ca avem maturitate civica, responsabilitate, consecventa si ca nu ne schimbam convingerile dupa cum bate vantul. Miercuri, 29 iulie, nu Parlamentul European, nu Consiliul Europei, ci noi trebuie sa consolidam votul dat celor trei partide – PL, PLDM si AMN. Pentru ca noi suntem Opozitia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *