Timpul.md

Actualitate 21 August 2017 | 10:05

„Noi trebuie să ne ÎNCHINĂM rușilor și să UITĂM de români”. Interviu cu primul lider al găgăuzilor din R. Moldova

Ziua de 19 august 1990 este consfințită în istorie ca ziua în care a fost proclamată așa-numita „Republica Găgăuză”. Comratul nu a încetat vreodată să marcheze acel eveniment, chiar dacă a fost declarat neconstituțional atunci de autoritățile moldovenești. Iar după 27 de ani, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a prezentat în autonomie pentru a sărbători împreună cu găgăuzii.

Despre mersul și importanța evenimentelor de atunci, dar și despre situația actuală din Găgăuzia am discutat cu Stepan Topal, cel care a fost ales atunci primul președinte al „Republicii Găgăuze”.


Moldovenii și găgăuzii, foarte aproape de un conflict militar


Găgăuzii au intrat în conflict cu băștinașii în 1989, atunci când elita moldovenească a creat Frontul Popular, având drept scop unirea RSSM cu România. Astfel, găgăuzii nu și-au mai văzut viitorul alături de moldoveni și au proclamat la Comrat „Republica Găgăuză”. La începutul anilor ’90 grupuri de voluntari moldoveni au plecat din Chișinău spre Comrat pentru a lichida Republica Găgăuză. Stepan Topal menționează că conducerea Moldovei de atunci ar fi promis găgăuzilor că „vor șterge de pe fața pământului toate localitățile găgăuzilor”. Între timp, găgăuzii crease la Comrat „batalionul Bugeac”, format din grupuri de voluntari ce aveau drept scop apărarea noii „republici” create de un eventual atac. Stepan Topal își amintește rolul soldaților ruși și a voluntarilor din Transnistria, care venise la Comrat și erau atunci gata să participe alături de găgăuzi la acel conflict.

În cele din urmă, conflictul a fost evitat, datorită compromisurilor făcute de cele două părți, dar și a implicării președintelui turc Suleiman Demirel care, după cum menționează Topal, a avut un rol important în crearea autonomiei. „Atunci când m-a întrebat numărul găgăuzilor din lume, eu i-am spus că suntem 200.000. Demirel m-a corectat și mi-a zis că suntem peste 66 de milioane de găgăuzi, arătând astfel solidaritatea față de noi și că ne va oferi tot sprijinul necesar”, povestește cu nostalgie Topal.

„Formarea autonomiei a dus la dezvoltarea limbii și culturii găgăuze”


„Odată cu crearea mișcărilor de eliberare națională de pe teritoriul URSS, noi, găgăuzii, am crea mișcarea Găgăuz Halkî, care avea drept scop renașterea lingvistică și culturală a găgăuzilor, deoarece noi începusem să ne uităm propria limbă”, a subliniat Topal. Fostul lider găgăuz crede că chiar dacă și astăzi există destule probleme legate de limba și cultura găgăuză, crearea autonomiei a avut un factor benefic. „Chiar dacă limba găgăuză nu se află nici azi la un nivel foarte înalt, totuși vorbim de poeți, cântăreți și scriitori găgăuzi, care sunt apreciați și care fac cinste poporului nostru. Acestea, dar și alte aspecte ne demonstrează că limba și cultura găgăuză a evoluat în ultimii 27 de ani”, a menționat Topal. Acesta este optimist și crede că în curând urmează să fie deschise instituții de învățământ cu predare în limba găgăuză. 

Continuarea o găsți pe Moldnova.eu

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus