Actualitate

Nor radioactiv în Europa. Sursa radiaţiilor se presupune a fi Rusia

Deși o sursă exactă nu poate fi identificată, analiza radiaţiilor indică Rusia occidentală. Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), a făcut publică o hartă cu posibilele zone ale sursei. Suspiciunea a căzut asupra Rusiei, care a creat un precedent cu cel mai grav accident nuclear din lume de la Cernobîl.

"22/23 iunie 2020. Staţia SEP63 a detectat 3 izotopi, Cs-134, Cs-137 şi Ru-103, la un nivel mai ridicat decât de obicei. Regiunea din care este posibil să fie plecat aceste radiaţii este notată cu portocaliu pe hartă", a scris Lassina Zerbo pe Twitter.

Autorităţile ruse se apără şi spun că sistemul de monitorizare a radiaţiilor care există în Rusia nu a emis nicio alertă de urgenţă. 

"Rusia nu a fost informată de vreo situaţie de urgenţă în ceea ce priveşte detectarea de particule nucleare în Marea Baltică", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. "Nu ştim sursa informaţiilor. Noi avem un sistem de monitorizare a nivelului de radiaţii foarte avansat, şi nu avem nicio alertă de urgenţă. Nu daţi vina pe noi", a spus Peskov, potrivit sursei citate.

Vestea bună este că nivelul radiaţiilor este, în acest stadiu, inofensiv. 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *