Ultima oră

Noua candidatură pentru postul de director general al FMI

Candidatura ministrului francez vine pe fondul criticilor vehemente ale marilor economii emergente, care vor încetarea dominaţiei europene asupra acestui post.

Mai exact, Brazilia, Rusia, China şi Africa de Sud au criticat dur oficialităţile europene pentru că vor să continue tradiţia stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial, conform căreia poziţia de director general al FMI revine în mod automat unui european.

Marile economii emergente însă nu au sugerat nicio variantă în plus pentru acest post. Lagarde este susţinută de majoritatea statelor europene, de SUA, dar şi de China.

Statele emergente consideră, de asemenea, că directorul general al FMI ar trebui să fie desemnat în funcţie de competenţă, nu de naţionalitate. Ministrul francez a refuzat să comenteze informaţiile.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat săptămâna trecută din poziţia de director general al FMI, după ce a fost arestat la New York sub acuzaţii de tentativă de viol. Strauss – Kahn, fost ministru de finanţe în Franţa, îşi susţine nevinovăţia şi aşteaptă să fie judecat.

Surse oficiale americane au declarat că Washingtonul va susţine un candidat european la succesiune. Dacă susţin acelaşi candidat, Statele Unite şi Europa au suficiente voturi pentru a impune noul director general al FMI.

FMI şi Banca Mondială a fost create în urma Conferinţei de la Bretton Woods din 1944, unde a fost convenită înţelegerea nescrisă ca şeful Fondului să fie întotdeauna un european, iar preşedintele BM un american. Dacă ţările emergente ar reuşi să câştige şefia FMI, SUA ar putea pierde din influenţă la vârful BM.

antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *