Timpul.md

Actualitate 1 August 2019 | 12:22

Noua recoltă de nuci se va comercializa cu prețuri ceva mai mari decât anul trecut

Săptămâna trecută, Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a organizat Conferința de vară a nucicultorilor din Republica Moldova, în cadrul căreia s-au abordat mai multe subiecte printre care noutățile sectorului, soiurile adaptabile condițiilor climatice din țara noastră, fertilizarea și lupta cu dăunătorii. În mod deosebit, producătorii prezenți au fost interesați și de situația de pe piețele externe, prețul care se prognozează pentru recolta din acest an.

Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii, a comunicat pentru Agrobiznes că, la moment, conform rapoartelor elaborate de companiile de consultanță de peste hotare, care analizează piața globală de nuci, prețul va fi unul mai mare, comparativ cu anul precedent.

„La moment, semnalele pe care le primim sunt mai degrabă pozitive. Companiile de consultanță care analizează tendințele pieței globale de nuci comunică că, Statele Unite și-au vândut foarte bine stocurile din anul precedent. Și Chili, care produce anual 130-140 de mii de tone și este un actor important la fel, și-a vândut foarte bine producția nuciferă la prețuri desul de interesante. Noua recoltă se așteaptă că se va comercializa cu prețuri ceva mai mari decât în anul precedent. Observăm o ameliorare pe piața internațională de nuci și miez de nucă. Evident, trăind într-o economie globalizată, tot ce înseamnă nuci și miez de nucă din Moldova, care în proporție de 95-96% sunt exportate, suntem direct afectați de ceea ce se întâmplă pe piața externă. Aștept ca în toamnă, prețurile să fie ceva mai bune față de anul trecut, dar asta va depinde și de noi, pentru că dacă vom face aceleași greșeli pe care le-am făcut anul trecut, nu vom avea prețuri mai mari. Aceasta presupune că după recoltare trebuie să ne asigurăm că nucile vor fi supuse unor operațiuni post-recoltare corespunzătoare. Adică vor fi spălate, dar în special uscate adecvat. Dacă vom avea un miez de calitate inferioară, atunci situația bună de pe piață nu ne va ajuta cu nimic. Un miez de calitate inferioară se vinde la prețuri inferioare. Nu contează doar segmentul de producere, dar și segmentul final de post-recoltă”, a specificat Oleg Tîrsînă.

Totodată, președintele Uniunii a remarcat că tehnologia care este practicată la moment de producătorii de nuci în livezi este una oarecum rudimentară.

„În primul rând, cred eu că, aproximativ 9 din 10 producători nu înțeleg suficient cerințele tehnologice ale speciei de nuc în livadă, nu în plantații individuale, nu în gospodăriile casnice, acolo unde pomii beneficiază de o suprafață de nutriție mai mare, aer, lumină, dar în condiții de livadă, în special în livadă intensivă. În anul 8-9, rădăcinile pomilor au explorat cam tot ce exista în sol și noi nu respectăm una dintre legile fundamentale ale agrotehnicii, care spune simplu că trebuie să restituim solului ceea ce a fost extras odată cu recolta, sau odată cu creșterea vegetativă a pomilor. Un alt lucru pe care oamenii noștri îl fac doar în cazuri limitate se referă la administrarea îngrășămintelor. Conform analizelor foliare efectuate de câțiva producători se atestă o carență mare de potasiu, chiar dacă mulți spun că solurile noastre sunt foarte bogate în potasiu, dar într-o formă legată chimic pe care pomii nu o pot extrage din sol. Un aport de potasiu, azot este foarte important. Expertul din Franța a recomandat administrarea îngrășămintele la suprafață, în special îngrășămintele cu azot înaintea unei ploi, sau a unei irigări, astfel ca apa să dizolve îngrășământul și să-l ducă în zona rădăcinii. Un alt aspect pe care ar fi bine ca mulți dintre noi să-l respecte în livezile de nuc este întreținerea solului cu gazon, cosirea permanentă a spațiului cel puțin dintre rânduri cu dezierbarea chimică sau mecanică superficială sub proiecția coroanei pe rândul de pomi”.

https://agrobiznes.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus