Actualitate

Noul ministru de Interne a pus capat razboiului cu Primaria

Razboiul dintre Primaria Chisinau si Ministerul Afacerilor Interne a luat sfarsit. Ieri, pentru prima data in istoria administratiei publice locale, la sedinta operativa de la primarie, convocata de Dorin Chirtoaca, a participat ministrul de Interne. Generalul-maior de politie Victor Catana a declarat ca, de azi inainte, MAI va colabora cu primaria in ceea ce priveste asigurarea ordinii publice, combaterea infractionalitatii, iar la numirea sefului Politiei municipale va tine cont de opinia administratiei publice locale.

Ministrul Catana a mentionat ca scopul vizitei sale este stabilirea unei relatii de colaborare eficienta intre autoritatile municipale si MAI. „Voi intreprinde toate actiunile necesare ca situatia sa se schimbe radical, sa fie ordine pe strazi si in locurile publice, lucruri pe care le putem face doar impreuna”. Ministrul de Interne a informat ca o prima masura va fi numirea – coordonata cu autoritatile locale – a unui vicecomisar al capitalei care va fi responsabil de activitatea Politiei municipale, dupa cum prevede legislatia in vigoare.

La randul sau, primarul Dorin Chirtoaca a spus ca noua conducere a MAI a venit cu o abordare corecta si conforma legii a relatiei cu autoritatile municipale. „Era firesc ca sa se adune multe probleme, in urma experientelor prin care am trecut. Insa lucrurile trebuie aduse la normalitate”, a conchis el, accentuand necesitatea reformarii in domeniu si trecerea atributiilor ce tin de asigurarea ordinii publice la autoritatile locale, potrivit standardelor europene. Pana la operarea modificarilor respective in legislatie, Dorin Chirtoaca a propus politiei o colaborare cu pretorii de sector si primarii localitatilor in ceea ce priveste asigurarea ordinii publice si combaterea criminalitatii, iar pe probleme strategice, cum ar fi reforma in ansamblu, traficul rutier si parcarile – cu viceprimarii pe domenii.

Pana la sfarsitul zilei de ieri, urma sa fie creat un grup de lucru, format din reprezentanti ai administratiei primariei si ai MAI, pentru identificarea tuturor problemelor existente si gasirea solutiilor de depasire a acestora. In aceeasi zi, viceprimarii, pretorii din sectoare, primarii localitatilor din cadrul municipiului Chisinau au participat la o intalnire cu ministrul de Interne, comisarul si vicecomisarii capitalei, sefii de directii la MAI si la Comisariatul general de politie.

Precizam ca, in cadrul sedintei de la primarie, s-a aratat dispus pentru colaborare si Comisarul orasului, Vladimir Botnari – cel care, dupa protestele din 7 aprilie nu i-a permis primarului sa intre in izolator ca sa vada in ce conditii sunt tinuti tinerii arestati. Si Iacob Gumenita, seful Politiei municipale, care permanent avea un comportament sfidator atat fata de primar, cat si fata de administratia publica locala, a stat cuminte, luand notite intr-o agenda. Ministrul Catana a declarat ca vor fi demisi mai multi functionari de rang din cadrul MAI, printre acestia avandu-l in vedere, probabil, si pe vicecomisarul Gumenita. „Noi acum examinam potentialul conducerii MAI, cat de politizati au fost si daca unii mai au angajamente politice. E clar ca asemenea persoane nu vor mai activa in cadrul MAI”, a declarat presei Victor Catana.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *