Actualitate

NU POŢI FĂRĂ SELFIE? S-ar putea să ai o problemă mai gravă decât crezi

 O echipă de psihologi britanici şi indieni a ajuns, după cercetări aprofundate, că selfita chiar e o problemă şi au conceput chiar o scală intitulată ”Selfitis Behaviour Scale” (scală comportamentală pentru selfită) pentru evaluarea gradului de severitate al acesteia.

Scala a fost stabilită în urma studiilor făcute în India, pe 400 de voluntari. Această ţară a fost aleasă pentru că are cei mai mulţi utilizatori de Facebook, dar şi cel mai mare număr de decese în rândul celor care încearcă să-şi facă selfie-uri în locuri periculoase.

Concluziile studiului au confirmat că există trei niveluri de selfită.

Selfita la nivel limită cuprinde acele persoane care îşi fac selfie-uri de cel puţin trei ori pe zi, însă nu le publică pe reţelele de socializare.

În faza acută a bolii, persoanele publică online selfie-urile.

În cea de-a treia etapă a selfitei, cea cronică, utilizatorii de reţele de socializare resimt o nevoie incontrolabilă de a-şi face fotografii şi de a publica de cel puţin şase ori pe zi.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care suferă de selfită au nevoie de atenţie şi de multe ori manifestă o lipsă de încredere în sine. Tocmai de aceea, ei speră ca prin publicarea imaginilor cu ei înşişi îşi îmbunătăţesc statul social şi reuşesc să se integreze într-un grup.

Selfita nu este prima afecţiune psihică determinată de evoluţia tehnologiei. Specialiştii mai vorbesc şi despre nomofobia, frica de a nu fi în apropierea unui telefon mobil, cyberhondria, senzaţia de rău după căutarea în mediul online a unor simptome de boală, mai notează The Telegraph, citat de Agrespres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *