Timpul.md

Actualitate 10 Aprilie 2020 | 07:59

Nu știai asta! Care este inteligența câinilor în comparație cu alte animale - studiu

Câinii nu au o inteligenţă deosebită atunci când sunt comparaţi cu alte animale, conform unui studiu realizat de cercetătorii britanici. O echipă de cercetători de la Universitatea Exeter şi Universitatea Creştină Canterbury au reanalizat peste trei sute de studii efectuate pe tema capacităţii creierului animalelor. Studiul s-a concentrat pe cunoaşterea senzorială, fizică, spaţială, socială şi conştiinţa de sine. Aceștia au comparat abilităţile cognitive ale câinilor cu ale altor animale domestice sau sălbatice, precum lupii, urşii, leii.

Câinii nu sunt capabili să se recunoască într-o oglindă, spre deosebire de alte animale

Potrivit rezultatelor studiului, capacităţile câinilor, precum urmarea indicaţiilor făcute cu mâna şi recunoaşterea chipurilor, au fost cel puţin egalate de abilităţile altor vieţuitoare. De exemplu, câinii sunt incapabili să se recunoască într-o oglindă, spre deosebire de alte animale precum cimpanzeii sau delfinii.

Profesor Stephen Lea de la Universitatea Exeter a arătat că: 'În cadrul cercetării pe care am făcut-o am avut impresia că multe studii pe tema cogniţiei câinilor îşi doreau să 'dovedească' cât de deştepţi sunt aceştia. Câinii sunt de multe ori comparaţi cu cimpanzeii şi acest lucru se adaugă reputaţiei lor drept ceva excepţional. Totuşi, în fiecare caz am descoperit alte comparaţii valabile cu alte specii ce duc cel puţin la fel de bine la îndeplinire sarcinile respective'', a spus Lea.Nivelul de cogniţie al câinelui 'nu arată excepţional'

Dr. Britta Osthaus de la Universitatea Creştină Canterbury a declarat la rândul său că nivelul de cogniţie al câinelui ''nu arată excepţional'' atunci când este comparat cu alte animale. 'Nu le facem câinilor nicio favoare aşteptând prea mult de la ei. Câinii sunt câini şi trebuie luate în calcul nevoile şi abilităţile lor reale când vrem să ştim cum să ne purtăm cu ei', a adăugat Osthaus.

Caprele, porcii, delfinii, focile şi leii de mare se descurcă cel puţin la fel de bine în comparaţie cu câinii la urmarea indicaţiilor făcute cu mâna. De asemenea, în comparaţie cu câinii, pisicile se descurcă cel puţin la fel de bine la identificarea oamenilor după voce.
Delfinii, cimpanzeii şi exemplarele de panda gigant, dar şi bursucii americani, două specii de urşi şi vidrele de mare pot utiliza unelte la fel de bine ca şi câinii, au precizat oamenii de ştiinţă.

Spre deosebire de câini, vieţuitoare precum porcii, porumbeii şi cimpanzeii pot să-şi aducă aminte anumite evenimente şi locul sau momentul în care acestea s-au petrecut. Studiul a fost publicat în jurnalul Learning & Behavior, potrivit Science Daily. 

dcnews.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus