Actualitate

NUCLEAR: Franţa, Germania şi Marea Britanie anunţă că declanşează mecanismul de reglementare a diferendelor cu Iranul

În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.

În 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat în mod repetat că sprijină înţelegerea, chiar dacă Teheranul a anunţat în această lună că nu mai respectă limitările privind îmbogăţirea uraniului, dar va continua să continue cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

‘Facem aceasta cu bună credinţă, cu obiectivul fundamental de a menţine JCPOA şi cu speranţa sinceră de a găsi o cale de rezolvare a impasului prin dialog diplomatic constructiv, menţinând în acelaşi timp acordul şi rămânând în cadrele sale’, adaugă comunicatul.

‘Prin aceasta, ţările noastre nu se alătură campaniei vizând exercitarea unei presiuni maximale asupra Iranului’, mai afirmă miniştrii europeni.

‘Având în vedere evenimentele recente, este cu atât mai important ca noi să nu adăugăm o criză a proliferării nucleare la actuala escaladare ce ameninţă întreaga regiune’, se mai spune textul menţionat AGERPRES 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *