Opinii și Editoriale

Numai anticipatele vor aduce consensul in societate

Despre frauda recentelor alegeri parlamentare in RM s-au vorbit si s-au scris multe.Pentru depistarea fraudei sunt destule niste calcule simple. In RM (fara Transnistria) locuiesc 3,5 mln. de cetateni. Dintre ei, aproximativ 75% au drept de vot (restul n-au atins varsta de 18 ani), ceea ce constituie 2.625.000 cetateni.

Aproximativ acest numar de cetateni a figurat in listele electorale pentru alegerile din 2009 (2.527.000 pe listele de baza si aproape 98.000 pe listele suplimentare), fiind inclusi si cei de peste hotare (potrivit datelor preluate de CEC de la Serviciul de Graniceri, 627.959 de persoane se afla in mod constant peste hotare).

Deoarece este evident ca un numar atat de impunator nu putea in nici un mod sa revina in tara de ziua alegerilor, cetatenii de peste hotare trebuiau sa fie exclusi din listele de baza, iar in caz de revenire – inclusi in listele suplimentare. Acest lucru nu s-a facut intentionat de catre guvernanti, ca sa aiba spatiu de manevra pentru frauda.
Astfel, pe cand in tara erau prezenti doar aproximativ 2 mln, de cetateni, au votat in ziua alegerilor 1.555.557 de alegatori, adica 77,77% din alegatori.
 

Daca ar fi votat 59,5% din alegatori din cele 2 mln., numarul lor ar fi de aproximativ 1,2 mln. Deoarece in alegerile din 2007 PCRM s-a ales cu circa 511.000 de voturi, iar acestea din 1,2 mln. ar fi constituit 42,58%, comunistii au hotarat sa nu astepte daruri de la natura, ci sa-si faureasca viitorul singuri, prin frauda, falsificand numarul de cetateni pe listele electorale, votand pentru cei plecati peste hotare, pentru cei decedati etc. Asa, in alegerile din 2009, comunistii s-au ales cu 256.974 de simpatizanti mai mult decat in 2007, cifra care n-a cazut din pod.
 

Prevazand manifestarile de protest, care in urma fraudei erau inevitabile, comunistii sau pregatit intentionat de ele, cu scopul de a provoca atacul asupra cladirilor Presedintiei si a Parlamentului, pentru a da vina apoi pe opozitie, iar suma mare de bani, necesara pentru reparatia acestor cladiri – sa fie folosita ca pretext pentru motivarea micsorarii de mai apoi a pensiilor, salariilor bugetarilor si burselor pentru studenti. Acest lucru l-a confirmat Voronin la sarbatorirea zilei de 1 Mai in scuarul Teatrului de Opera. Dumnealui a spus ca 40 mln. pentru alegerile anticipate si un miliard de lei (de la 300 mln. anterior) pentru reparatia cladirilor devastate vor fi o povara grea pentru economia tarii si aceasta povara va cadea pe umerii populatiei. Sumele indicate sunt in primul rand exagerate, mai ales a doua, si se stie de ce.
 

Alegerile anticipate, sub un control viguros international, cu participarea masiva a cetatenilor RM, aflati peste hotare, sunt necesare pentru a determina, in mod democratic si deschis, vointa tuturor cetatenilor RM pentru instituirea in tara a unui consens, necesar iesirii din situatia in care s-a ajuns.

Vasile Fulga,
or. Codru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *